Ostani doma
Vrijeme

tjedna Prognoza Doriana Ribarića

Zima polako, ali sigurno stiže: Evo gdje i kada možemo očekivati snježne pahulje

Zima polako, ali sigurno stiže: Evo gdje i kada možemo očekivati snježne pahulje
Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon kišovitog prvog dijela tjedna, u drugom će temperature biti u postupnom padu, a snježne pahulje sve izglednije i u nižim područjima

Nastavak djelovanja prostrane i sporo pokretne ciklone iz Sredozemlja koja nam šalje dosta vlage i ne odviše hladnog zraka. No, zima polako, ali sigurno stiže. Naime, nakon kišovitog prvog dijela tjedna, u drugoj će temperature biti u postupnom padu, a snježne pahulje, iako rijetke, sve izglednije i u nižim područjima.

Ponedjeljak

Početak tjedna uglavnom tmuran na zapadu zemlje i na krajnjem jugu. No, kiše će biti manje nego prošlih dana, uglavnom uz Jadran uz poneki izraženiji pljusak na Kvarneru i oko Istre. Tek slaba rosulja moguća na maglovitom zapadu unutrašnjosti, a u gorskim predjelima slab mokri snijeg. Sunčana razdoblja izglednija pa i razmjerno česta u Slavoniji i na srednjem dijelu Jadrana. Vjetar raznolik, ali ne odviše jak. Puhat će na moru većinom slabo jugo, na srednjem dijelu obale nakratko oštro i lebićada, a na sjevernom navečer prolazno bura. Danju malo hladnije uz temperaturu koji stupanj nižu nego prethodnih dana.

Nastavak tjedna na kopnu

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na kopnu ostaje promjenjivo uz jutarnju maglu i razmjerno hladno. Od utorka poslijepodne sa sve češćom kišom, osobito u noći na srijedu i u prvom dijelu srijede. Pritom će u gorju biti snijega, snježna bi se granica mogla spustiti na zapadu do svega 300tinjak metar nadmorske visine, a susnježice će izgledno biti u nizinama središnje i sjeverozapadne Hrvatske. U četvrtak postupan prestanak oborina, te čini se nešto stabilnije razdoblje, ali postupno i sve hladnije. Idući vikend izgleda za sada pravi zimski uz tu i tamo koju pahulju i u nižim predjelima te dnevne maksimalce jedva u manjem plusu, no nije to ništa neuobičajeno za siječanj.

Nastavak tjedna na moru

Na Jadranu se u utorak i srijedu očekuje nova oborinska epizoda. Jugo će opet ojačati, okrenuti na oštro, a u srijedu će posvuda biti i jakog jugozapadnjaka. Moguću su pritom nevere, grmljavina, ponegdje i plavljenje obale. U četvrtak predah od oborina donosi okretanje vjetra na većinom umjerenu tramontanu, a s njom će i malo zahladiti usprkos sunčanim razdobljima. Od petka smo ponovno pod utjecajem ciklone, ali ova će ići nešto južnije pa se u početku ne očekuju jače oborine, tek sporadično na sjevernom Jadranu. Pritom će zapuhati i bura, a nove oborine su izglednije krajem tjedna.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!