ZA I PROTIV TITA / 11 tisuća ljudi slavilo Dan mladosti

Image

U Kumrovcu je istodobno uz proslavu bio organiziran i prosvjed protiv Tita na koji je došlo nekoliko stotina ljudi. Antifašiste je čuvala policija, no nije bilo incidenata.

22.5.2010.
12:28
VOYO logo

KUMROVEC - Dan mladosti - radosti obilježen je u Kumrovcu ispred rodne kuće Josipa Broza Tita, koji je više od deset tisuća antifašista iz Hrvatske i zemalja bivše SFRJ, a organizirali su ga Savez društava "Josip Broz Tito" i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH.

Istodobno nešto dalje također u Kumrovcu održan je prosvjedni skup " U Kumrovec protiv Tita" u organizaciji Zdruga udruga i HČSP-a protiv, kako tvrde, veličanja zločinca Tita i totalitarnog komunističkog sustava, a na kome se okupilo nekoliko stotina ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni sudionici obilježavanja Dana mladosti - radosti , kojih je po podacima krapinsko-zagorske policije bilo između 10 i 11 tisuća, nosili su Titove slike i transparente s antifašističkim porukama i obilježjima, petokrakim zvjezdama i partizanskim kapama, te pionirskim kapama i maramama. Na nekim od transparenata pisalo je "Što je više kleveta i laži Tito nam je miliji i draži", "Tito je živio živi i živjet će".

Nešto dalje od brojnih antifašista se okupilo nekoliko stotina prosvjednika koji su ustali protiv veličanja Tita i totalitarnog komunističkog sustava. Oni su uz domoljubne pjesme i hrvatska nacionalna obilježja upozorili na zločine počinjene u tom režimu nad hrvatskim narodom, te na brojna stratišta u kojima su i danas kosti hrvatskih mučenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Komunistički zločini nisu antifašizam, ratni zločini ne zastarijevaju, komuniste kao i fašiste na sud u Nuernberg" samo su neke od poruka na transparentima koje su nosili.

Podsjetili su i na Titov citat s kraja 1972. "Prije će Sava poteći uzvodno nego će Hrvati imati samostalnu državu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na skupu je pročitan i proglas u kojem se ističe da u duhu rezolucije Vijeća Europe i Deklaracije Hrvatskog sabora o osudi zločina totalitarnih komunističkih režima i pokreta žele upozoriti svekoliku hrvatsku javnost i predstavnike vlasti da je potpuno nedopustivo da se u Kumrovcu veličaju zločini protiv hrvatskog naroda, krše zakoni RH te vrijeđa njezina čast i ugled od strane tzv. antifašista urešenih simbolima pod kojima je nad Hrvatima izvršen genocid.

Oba skupa je čuvalo 80-tak policajaca, no nije bilo nikakvih incidenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo