odali počast poginulim kolegama / 147 sekundi za Keniju: zagrebački studenti nepomično ležali ispred HNK-a!

Drugog travnja 2015. godine u Keniji je ubijeno 147 studenata na sveučilišnom kampusu. Gotovo jednak broj osoba je poginuo u rušenju aviona tvrtke Germanwings. Ova dva događaja razlikuju se u tome što su sasvim drugačije odjeknuli u javnosti

16.4.2015.
15:40
VOYO logo

Performansom održanim u 14 sati i sedam minuta, 147 studenata nepomičnim ležanjem u trajanju od 147 sekundi na površini ispred Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u četvrtak je odlučilo podsjetiti te na taj način izraziti i protest zbog ubijenih 147 njihovih kolega studenata iz Kenije, ubijenih 2. travnja u tamošnjem sveučilišnom kampusu.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL



Performans je simbolično održan u znaku broja 147 čime su organizatori željeli ukazati na svaku od 147 nevino ubijenih žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studenti koji su bili odjeveni u bijele majice, nepomično su ležali 147 sekundi ispred Glavnog ulaza u HNK, a svaki od njih ležao je uz broj koji je predstavljao jednog ubijenog studenta. Performansom su željeli upozoriti da je taj zločin koji se dogodio u Keniji u svjetskim medijima ostao nedovoljno istaknut.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sredini između polegnutih studenata velikim slovima bila je ispisana država ubijenih studenata - KENYA, dok je Zdenac života ispred HNK koji je simbolično bio označen žutom bojom, predstavljao Sunce.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Točno dva tjedna nakon tog prešućenog događaja, želimo skrenuti pozornost na tragediju i studentske žrtve terorizma u Keniji, senzibilizirati javnost i potaknuti na širu raspravu civilnog sektora, javnih institucija i akademske zajednice o događaju u Keniji i kontekstu sukoba u kojemu se tragedija dogodila", ističe MateVukšić iz Studentskog Zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Studenti su pozvali i sve one koji se u tom trenutku nisu mogli zateći na Trgu maršala Tita da svoj doprinos na to podsjećanje daju prekidanjem svih svojih akademskih obaveza i tako s njima obilježe taj nemili događaj.

Fotograf ŠimeStrikoman taj je performans, odnosno protest studenata ispred HNK-a ovjekovječio milenijskom fotografijom.

Nakon performansa ispred zgrade Sveučilišta, također na Trgu maršala Tita, jedna od studentica pročitala je Manifest studenata "147 sekundi za Keniju".

Manifestom se podsjetilo kako su ubijeni studenti, njih 147 bili sinovi i kćeri, braća i sestre, djeca i prijatelji, studenti i sanjari koji su slijedili svoje ambicije u cilju boljeg života, a kako su od četvrtka, 2. travnja postali uspomena.

Ubijeni su zapamćeni od obitelji, prijatelja i naroda Kenije kao nevine žrtve napada ljudske sramote, napada koji je tamošnju naciju ostavio potresenih srca, ali nije potresao svijet! Toga četvrtka svjetska akademska zajednica izgubila je 147 kolega, narod Kenije izgubio je jednako toliko prilika za bolje sutra, a 147 obitelji izgubilo je svoje najbliže. Stoga, danas više nego ikad, akademska zajednica stoji zajedno i izražava suosjećanje, jer bez dovoljno komunikacije, različitost vodi nesporazumu, nesporazum sukobu, a sukob tragediji, upozorava studenti.

Napominje i kako se ubijenih 147 kolega studenata razlikovalo samo po tome što su kršćani.

Cijelo događanje pokrenuo je Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu u dogovoru sa svim Sveučilištima u Hrvatskoj i s Europskom studentskom unijom kako bi se na taj način u 14 sati i 7 minuta obilježilo 147 sekundi tišine.

Maskirani članovi militantne islamističke skupine al Šabab upali su u četvrtak, 2. travnja na kampus sveučilišta u Garissi u Keniji i ubili 147 studenata. Prvo su ubijali nasumično, a zatim su kao mete izdvajali kršćane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo