diktator na sudu / Afrički krvnik prebačen u Haag

Image

Bivši predsjednik Obale Bjelokosti, Laurent Gbagbo, protiv kojega je Međunarodni kazneni sud izdao nalog za uhićenje, transferiran je u Den Haag u srijedu i bit će prvi bivši šef države kojem će ICC suditi od osnutka.

30.11.2011.
8:42
VOYO logo

Međunarodni kazneni sud je prošli mjesec otvorio istragu o zločinima u Obali Bjelokosti počinjenima u četveromjesečnom građanskom ratu potaknutom odbijanjem bivšeg predsjednika Laurent Gbagboa da preda vlast Alassani Ouattari nakon poraza na predsjedničkim izborima prošle godine. U tom je ratu ubijeno više od tri tisuće ljudi.

Gbagba su uhitile snage odane Ouattari, uz podršku francuske vojske, u travnju. On je u utorak helikopterom prevezen sa sjevera Obale Bjelokosti, gdje je bio u kućnom pritvoru, do zračne luke i od tamo u Rotterdam, kamo je stigao u srijedu ujutro. U konvoju je zatim prevezen u pritvor u Den Haagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još uvijek nam nisu predstavljene nikakve službene optužbe protiv njega. Protiv Gbagba postoji samo politička odluka, sudske nema", rekla je za Reuters njegova odvjetnica Lucie Bourthoumieux.

ICC je prvi stalni međunarodni sud za ratne zločine. Otkako je osnovan 1998. godine Rimskim statutom još nije uspio izvesti nijedno veliko ime pred sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnica je podignuta protiv sudanskog predsjednika Omara Bašira, ali je on još uvijek na vlasti u svojoj zemlji, bivši libijski diktator Moamer Gadafi je ubijen, a njegovom sinu Saifu al-Islamu sudit će Libija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo