PODNIO ZAHTJEV / Ahmadinedžad traži američku vizu

Image

Iranski predsjednik je podnio zahtjev za izdavanje vize jer je odlučio doći u New York na konferenciju o nuklearnom oružju.

29.4.2010.
6:53
VOYO logo

WASHINGTON - Američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice izjavila je da je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad podnio zahtjev za izdavanja američke vize, kako bi idućega tjedna u New Yorku sudjelovao na konferenciji o reviziji Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja.

"Koliko mi je poznato on je danas podnio zahtjev za izdavanje vize", kazala je Rice novinarima u sjedištu UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley potvrdio je da su zahtjevi za izdavanjem vize za Ahmadinedžada i njegovo izaslanstvo podnesen u Bernu u Švicarskoj te ukazao da bi oni mogli biti odobreni.

"Mi imamo izvjesne odgovornosti kao domaćin UN-a", rekao je Crowley. "Bilo koji inozemni dužnosnik koji dolazi u UN po službenom poslu obično dobije vizu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rice je glede Irana kazala kako se rad na donošenju rezolucije o sankcijama toj zemlji nastavlja.

"Mi sudjelujemo u vrlo intenzivnim raspravama u New Yorku i glavnim gradovima s kolegama iz skupine P-5+1 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a plus Njemačka), i očekujemo nastavak razgovora i konzultacija s drugim članovima Vijeća", dodala je Rice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U UN-u su u tijeku završne pripreme za konferenciju o reviziji Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja ugovora (NPT), koja počinje idući ponedjeljak a trajat će najveći dio svibnja.

Konferencije o reviziji NPT-a (NPT RevCon), UN organizira svakih pet godina, a posljednja, održana 2005., raspala se bez konsenzusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

State Department je u srijedu najavio da će američko izaslanstvo na skupu voditi američka državna tajnica Hillary Clinton, koja će svoj govor održati u ponedjeljak popodne.

"Državna tajnica Clinton će naglasiti potrebu oživljavanja i jačanja velike nagodbe iz NPT-a, prema kojoj će se zemlje s nuklearnim oružjem kretati prema razoružanju, zemlje bez nuklearnog oružja neće ga nastojati pribaviti, a sve zemlje imaju pravo na mirnodopsku uporabu nuklearne energije", najavilo je američko Državno tajništvo u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo