širi se fronta / Akcija u Europarlamentu protiv izmjena Zakona o radu

Laburist Nikola Vuljanić u Europskom parlamentu je upozorio na opasnosti promjena hrvatskog radnog zakonodavstva.

12.12.2013.
9:36
VOYO logo

U Strazburu je Ujedinjena europska ljevica organizirala mini performans pred vijećnicom Europskog parlamenta kako bi upozorili na loš paket Zakona o radu. Njih oko 20 transparentima je pokazalo da je upoznato sa situacijom u Hrvatskoj.

"Riječ je o protestu protiv najavljenih promjena Zakona o radu i svih onih stvari koje idu nauštrb radnika i rada. Vlada je taj zakon trenutno povukla da još malo razmisle nakon pritiska sindikata i Laburista, ali ići će oni s tim van. Stoga, pokušavamo ovdje dobiti podršku kako se takve stvari ne bi dogodile", pojasnio je laburist Nikola Vuljanić.

"Ovo je kapitalizam najgore vrste u kojem radnici nemaju nikakva prava. Sadašnja, nazovimo je, socijalistička vlada ponaša se kao da su je jedino birali velike gazde, čije interese i štiti", dodao je.

Hrvatski laburisti su protiv paketa zakona o radu prije dva tjedana organizirali akciju Pobuna u više gradova, gdje građani mogu podržati Vladu u njezinoj namjeri ili 'lupanjem letvom po bačvi' pokazati protivljenje.

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL



U Hrvatskoj, kazao je Dragutin Lesar, unatrag nekoliko mjeseci traju svjetonazorski sukobi koji su toliko duboko podijelili hrvatsko društvo da su stvorili ogromnu maglu iza koje se skrivaju tri izuzetno opasna zakona - Zakon o radu, Zakon o mirovinskom osiguranju i Zakon o povremenim poslovima.

Lesar smatra da su ti zakoni nastavak 'ekonomskog imperijalizma i brutalne pohlepe krupnog kapitala' koji pod tobožnjim nastojanjima da fleksibizira tržište rada stvara ljude ovisne o njima i sustavu vlasti. No, drži da još nije kasno usprotiviti se i pobuniti jer zakoni još nisu u fazi odlučivanja u Saboru.

Stranka stoga akcijom želi informirati građane o tim opasnostima jer se radi o temeljnim ljudskim pravima. Saborska zastupnica Nansi Tireli smatra kako se građani trebaju 'pobuniti za prave stvari' koje se tiču njihove svakodnevice, koliko god se Vlada skrivala iza brzine donošenja tih zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo