MILANOVIĆEV KOMENTAR / 'Ako je bilo zločina, to ćemo sami riješiti, a ne da to rade treći'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Izmjenama koje je Vlada uputila u saborsku proceduru predviđa se da bi se europski uhidbeni nalog provodio u odnosu na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. godine. Oporba je opet kritizirala prijedlog izmjena i Milanovićeve izjave okarakterizirala kao 'prebacivanje loptice'.

20.6.2013.
11:45
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Zoran Milanović poručio je danas da će Hrvatska sama rješavati eventualne zločine počinjene prije 2002. godine, odbacivši ponovno kritike da je prijedlog izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU-a, odnosno provedbi europskog uhidbenog naloga, krojen prema jednoj osobi.

HDZ-ov Gordan Jandroković ocijenio je Milanovićevu izjavu kao "prebacivanje loptice", što Milanović "stalno radi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski interes je da ono što je bilo prije 2002. godine rješavamo sami, a ne preko drugih, trećih i četvrtih glavnih gradova, lobiranjem i utjecajem onih koje u ovom trenutku još ne vidim i ne znam tko su. To ozbiljna država ne radi", poručio je Milanović na početku današnje sjednice Vlade.

Rekao je to, kako je ustvrdio, zbog "neartikulirane i nesmotrene" kritike koja dolazi iz redova političkih suparnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nijedan zakon, a naročito ne o međunarodnoj pravnoj pomoći i provedbi europskog uhidbenog naloga, ne donosi se krojen prema jednoj osobi, rekao je Milanović odbacivši tako ponovno ocjene da se izmjene donose zbog nedašanjeg čelnika tajnih službi Josipa Perkovića.

Izmjenama koje je Vlada uputila u saborsku proceduru predviđa se da bi se europski uhidbeni nalog provodio u odnosu na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. godine. Nalog se tako ne bi odnosio na Perkovića, kojeg njemački sud tereti za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, jer je Đureković ubijen 1983. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je danas naglasio kako takav prijedlog, koji je radila radna skupina u kojoj su ljudi raznih pravosudnih profila, "ima svoj racional".

"Racional je da se europski uhidbeni nalog koji je, podsjećam, uveden radi terorizma 2002. godine, primjenjuje od tada, dakle za kaznena djela od 2002. godine", rekao je Milanović te ocijenio kako su neki, "koji su se odmah dignuli na zadnje noge, već drugi dan shvatili što su rekli i što nisu trebali reći".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je podsjetio da je Hrvatska imala Domovinski rat u kojem se dogodilo "puno ružnih stvari, pa i s naše strane".

"Nešto manje s naše strane, ali se dogodilo, a ako netko treba svoditi račune za to, ako netko treba provoditi postupke to smo mi - Hrvatska, ne netko treći", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je da će se, ako se spusti prag na sva kaznena djela, i prije 2002. godine, time omogućiti "da bilo koja treća jurisdikcija u EU, kanalima koje ne možemo naslutiti u ovom trenutku, traži izručenje i podiže optužnicu protiv naših sudionika u Domovinskom ratu, naših branitelja".

"Ako je bilo zločina - to ćemo sami riješiti i ja neću dopustiti da to rade treći. Jer, to ne samo da je ponižavajuće za nas nego je šteta za državu. Ako je bilo grešaka sami ćemo ih ukloniti, a ne da to rade treći. A s obzirom na to da ne znamo i ne možemo znati kako taj sustav funkcionira - zato 2002. godina", ponovio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onima koji imaju problema s konkretnim ljudima s kojima su blisko surađivali 90-ih godina poručio je da "sjednu i dogovore se s njima".

"Ja neću, niti poznam taj krug ljudi", dodao je i poručio kako oni koji se s njim ne slažu mogu u Saboru podnijeti amandman na predložene izmjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je bilo zločina, naš grijeh, naš teret, naša obveza, ali neću dopusti da to rade treći. S tim je dosta, tu školu smo prošli i to je gotovo. Oni koji imaju druge vrste problema neka ih rješavaju međusobno, mi nismo dio te priče", zaključio je Milanović.

Njegove je današnje izjave ponovno komentirala oporba koja ga je i ranije kritizirala i na koju se izjavama prvenstveno i osvrnuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je zastrašujuće, da mi u 2013. godini ne možemo procesuirati komunističke zločne. Izručili smo generale, a sad Vlada pokušava zaštititi one koji su likvidirali. Ne želimo nikakav rok, 22 zemlje članice nemaju ograničenja, zašto bi ih mi imali? A to što Milanović sad prebacuje lopticu, to on uvijek radi i tako svaljuje sve na druge. HDZ je oštro protiv tog zakona", poručio je HDZ-ov Gordan Jandroković.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo