lorencin za rtl danas / 'Ako netko ima dva registrirana apartmana, a dva 'na crno', odmah će biti zapečaćen'

Ministar turizma kaže da se novim Zakonom daje mogućnost poduzetnicima da otklone nedostatke i da ne budu kažnjeni, ali u situacijama u kojima dođe do neotklanjanja tih nedostataka, kazne će biti velike

23.4.2015.
19:08
VOYO logo

Dobre vijesti za turizam. Umjesto do ponoći ili tek iznimno do dva ujutro, kafići i restorani ubuduće bi mogli raditi cijelu noć.  

Razloge za takav prijedlog zakona o ugostiteljskoj djelatnosti u ragovoru s Igorom Boićem u RTL-u Danas objasnio je ministar turizma Darko Lorencin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogo je novina u ovom Zakonu, no nekako je najzanimljiviji ovaj dio oko produljenja radnog vremena kafića i restorana. Zašto to predlažete u ovom Zakonu?

Na neki način nije produženo, već je trajanje tog radnog vremena, odnosno mogućnost njegova produljavanja, decentralizirana na niže razine, na lokalne razine. Ono što se ovim Zakonom predviđa, dakle, radno vrijeme ostaje od šest do 24 sata, s time da ga jedinice lokalne samouprave, predstavnička tijela i gradonačelnik, mogu produljiti ukoliko smatraju da npr. restorani ili kafići mogu na njihovom području raditi do jedan ili do dva sata. Isto tako, i druge vrste priredbi mogu ovisno o potrebi same destinacije i njihovoj procjeni se održavati kada oni to predvide.

Je li ovo na neki način možda prebacivanje odgovornosti na  lokalce? Puno je bilo zahtjeva da se može raditi duže, ali i onih koji su pitali zašto se radi ovoliko dugo.

Ne, ni u kojem slučaju. Naprotiv, želimo biti fleksibilni i govorimo stalno o destinacijskom menadžmentu i upravljanju destinacijama. Svaka destinacija se specijalizira za određeni segment gostiju, a s obzirom na to, na ovaj način omogućava se da mirnije destinacije možda neće imati potrebe za tim produljivanjem, a one destinacije koje su više orjentirane mladima, zabavi i duljem radu, one će imati mogućnost raditi dulje.

Je li moguće pomiriti te dvije stvari, želju za zaradom i mirom građana?

Sigurno da da. Prošle godine imali smo pozitivne pomake na svima dobro poznatom Zrču, gdje se primjenom novih tehnologija i usuglašavanjem svih strana postigao konsenzus. Jasno, tu uvijek ima prostora za još i više mogućnosti, ali držimo da je itekako moguće na ovaj način organizirati destinacije.        

Kako se u to uklapa recimo zabrana ispijanja alkoholnih pića na javnom mjestu? Je li to po vama nešto što je dobro ili loše?

To je isto dobro. To je jedna mjera koja je novina, trebamo vidjeti sada kako će se to manifestirati na terenu, u samom životu. Ali, takve i slične mjere jesu za pozdraviti ukoliko ne budu smetale i narušavale odvijanje djelatnosti. Ali zasigurno gosti i naši turisti koji dolaze iz zemalja gdje je to uređeno, gdje to sve postoji, njima to nije ništa strano.

Nešto se promijenilo i u sustavu kazni, one su smanjene, ali ponavljanje je povećano. Možete li vi jamčiti provedbu tog Zakona, da ne dođe do zloupotrebe?

Sigurno, nakon što je rasformljen državni inspektorat, dakle mi smo dobili državnu inspekciju, i želimo tu isto tako biti fleksibilniji, želimo tu i edukativno nastupati. Dakle, dajemo i dat ćemo mogućnosti poduzetnicima da otklone nedostatke i da ne budu kažnjeni. Međutim, u situacijama u kojima dođe do neotklanjanja tih nedostataka, ili ukoliko se vidi na primjer da jedan poduzetnik ili iznajmljivač ima dva registrirana apartmana, a dva 'na crno', tu će odmah biti pečaćenja i veća kazna.         

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo