Mirko Bilandžić za rtl danas / 'Ako se svjetski moćnici ne dogovore, može se dogoditi krvava osveta!'

'Moje mišljenje je da je ovaj tragičan događaj poruka svjetskim moćnicima kao što su američki i ruski predsjednik da se ta situacija u Ukrajini mora zaustaviti. Svako rješenje u odnosu na postojeće kaotično ratno stanje je bolje od postojećeg', izjavio je stručnjak za međunarodnu sigurnost Mirko Bilandžić za RTL.

18.7.2014.
18:58
VOYO logo

Napad na malezijski avion - u studiju RTL-a Danas analizira stručnjak za međunarodnu sigurnost i profesor na Filozofskom fakultetu MirkoBilandžić.

Prema svim dostupnim informacijama - što zaključujete što se dogodilo? Neki čak tvrde da je Putin bio meta ovog napada...

Ono što znamo sigurno je da se dogodilo je jedna strašna tragedija koja je po svim obilježjima ne samo teroristički čin već i ratni zločin. Tko je glavni izvršitelj tog zločina, naravno situacija je preozbiljna da bi se bavili spekulacijama. Meni se čini da ipak možemo vjerovati obavještajnim procjenama koje govore o tome da je avion nasilno srušen i da je moguće da je srušen sa oružnim sustavima koji su u ovom trenutku pod kontrolom ruskih pobunjenika.

Ukrajinska strana odmah je optužila ruske separatiste da su avion srušili sustavom Buk. Potvrda stiže i od američkih obavještajaca - taj sustav separatisti imaju, ali imaju li znanja i sposobnosti njime srušiti avion na više od 10 tisuća metara?

Nema dileme da Ruska Federacija ne kontrolira područje Krima, istočnog i jugoistočnog dijela zemlje. Logično je ako ih opskrbljuju oružjem - da im je došla nova isporuka i to je neuvjerljiva hipoteza da oni mogu raspolagati takvim znanjima.

Image
Foto: Twitter/RT
Image
Foto: Twitter/RT



Zašto su putnički avioni uopće letjeli nad teritorijem gdje već mjesecima traju sukobi?

Jer su nadležne međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo rute iznad Ukrajine proglasile sigurnima i avioni su to koristili na letovima. Ono što je nažalost dogodilo je dobar povod tome da se preispitaju sve te organizacije i njihove procedure za utvrđivanje sigurnosti letenja.

Hoće li uopće biti moguće - na teritoriju koji kontroliraju separatisti - provesti nezavisnu istragu?

Tehnički se ona može provesti. Čini se da će ipak svi akteri koji odlučuju o tome, dozvoliti međunarodnu istragu. Međutim, pitanje je što će se u toj samoj istrazi pronaći. Ako se zaista radi o tome da je nasilno srušen BUK sustavom, ovog trenutka, ruski pobunjenici, ako su zaista krivci, imaju vremena da sve kompromitirajuće elemente otklone i pohrane ih na sigurno. Naravno, ostaje pitanje uvjerljivosti.

Ako se potvrdi da iza svega stoje ruski separatisti - što se događa - s obzirom da bi to značilo da je Rusija odgovorna, ako ništa drugo, što ih nije onemogućila?

Bit će je jako loše za Rusiju i međunarodne odnose, a i samog predsjednika Vladimira Putina ako se to pokaže točno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Twitter/RT
Image
Foto: Twitter/RT



Kako vi vidite rasplet cijele ove situacije? Hoće li ova tragedija ubrzati rješavanje situacije u Ukrajini?

Moje mišljenje je da je ovaj tragičan događaj poruka svjetskim moćnicima kao što su američki i ruski predsjednik da se ta situacija u Ukrajini mora zaustaviti. Svako rješenje u odnosu na postojeće kaotično ratno stanje je bolje od postojećeg. Mislim da međunarodna politika poznaje rješenja kako se to nezadovoljstvo i može riješiti, što može uključivati i federalizaciju same Ukrajine.

Ako se to može reći u političkom žargonu, tko dobiva, a tko gubi, Obama ili Putin?

Gubimo svi, gubi međunarodna sigurnost. Naravno da bi to u određenoj situaciji značilo popuštanje američkog predsjednika u odnosu na interese Ruske Federacije za kontroliranjem tih područja, ali ovog trenutka 'gubi' predsjednik Putin, budući da je ubijeno 300 civila od strane formacija koje imaju bitnu podređenost ruskom predsjedniku.

Hipotetski, ako se ne dogovore, što slijedi?

Nažalost može nam slijediti nastavak rata i nešto što se događalo u povijesti, a to je osveta za ovakve akcije, što se i prije događalo. Jedna i druga strana imaju sposobnosti i mogućnosti da tako nešto naprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo