glogoški kod leke / 'Ako smo mi fašisti, tko su oni koji su nas napadali? Antifašisti?'

Predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata prve skupine Đuro Glogoški nakon sastanka je kazao kako su s Lekom dogovorili da Zakon o pravima hrvatskih branitelja neće ići po hitnom postupku

13.3.2015.
16:28
VOYO logo

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sastao se danas s prosvjednicima iz Savske ulice. 

Predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata prve skupine Đuro Glogoški nakon sastanka je kazao kako su s Lekom dogovorili da Zakon o pravima hrvatskih branitelja neće ići po hitnom postupku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je pozvao na mir i toleranciju sve koji će sudjelovati u sutrašnjem prosvjedu i dodao kako 'sukobi nisu u ničijem interesu'.

"Mi pozivamo sve koji će sutra sudjelovati u prosvjedu protiv hrvatskih branitelja kao i same hrvatske branitelje na mir, na dostojanstvo kao što smo i pozivali cijelo vrijeme. Molimo sve da izbjegnu bilo kakve izgrede, sukobe, to nije u interesu nikome, to je u interesu onima koji pokušavaju cijelo vrijeme napraviti podjelu u hrvatskom društvu", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako nas nazivaju fašistima, nas koji smo branili Hrvatsku, što su oni koji su nas napadali? Antifašisti?", upitao se Glogoški.

Rasprava o braniteljskim zahtjevima kad bude gotov nacrt zakona

Image
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
Image
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko kazao je nakon sastanka s predstavnicima branitelja koji prosvjeduju u Savskoj, kako će se saborska rasprava o braniteljskim zahtjevima održati tek nakon izrade nacrta novog zakona o pravima branitelja, a njega bi trebala napraviti posebna radna skupina Odbora za ratne veterane.

"Branitelji imaju osjećaj da nisu dovoljno ozbiljno shvaćeni kao branitelji. To je jedan osjećaj o kojem možemo ili ne možemo raspravljati, ali je suština zaključka da ostaju kod toga da će sudjelovati u izradi novog zakona o pravima hrvatskih branitelja koji se radi u Saboru kroz radnu skupinu koju je osnovao Odbor za ratne veterane", rekao je Leko novinarima nakon sastanka u Saboru. To je, ističe Leko, dobar stav i dobar zaključak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražili smo da naprave neki akt o kojem ćemo razgovarati i da stoga ubrzaju izradu prijedloga nacrta novog Zakona. To je akt koji je legitiman i opravdan. I zato smo uostalom iz javne procedure skinuli izmjene postojećeg Zakona o pravima branitelja, koji je već bio u procesu donošenja, kako bi branitelji sudjelovali u izradi novog zakona", rekao je Leko.

Radna je skupina, pojasnio je predsjednik Sabora, sastavljena od članova Odbora za ratne veterane i predstavnika branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leko je odbacio mogućnost da bi se rasprava o braniteljskim zahtjevima mogla protegnuti unedogled.

"Ako je osnovana radna skupina, onda može završiti u 10 do 15 dana jer to nije zakon koji će promijeniti 200 članaka, nego samo ono što je prema stajalištima branitelja nedovoljno uređeno ili razrađeno. Tražit ćemo stručnjaka koji može pomoći u izradi zakona i kad se to napravi, bit će rasprava u Saboru", rekao je Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upoznali smo predsjednika Sabora sa svim problemima zbog kojih su hrvatski branitelji u Savskoj 66., upoznali smo o tome i predsjednicu Republike i predsjednika Sabora, no na žalost nismo naišli na razumijevanje predsjednika Vlade i predsjednice Ustavnog suda i izgleda da ovdje naša priča završava", rekao je predsjednik udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški novinarima.

Branitelji, kazao je Glogoški, čekaju očitovanje predstavnika vjerskih zajednica kako bi još i s njima razgovarali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prezentirali smo predsjedniku Sabora zašto tražimo ostavke te smjene ministra Matića i njegove zamjenice i pomoćnika i zašto tražimo objedinjavanje svih prava u jednom zakonu, zašto tražimo ustavni zakon o pravima hrvatskih branitelja. Znamo da smjene nisu u ingerenciji predsjednika Sabora, ali objedinjavanje svih prava u jednom zakonu i donošenje ustavnog zakona može biti u ingerenciji Hrvatskog sabora. Na žalost što se tiče objedinjavanja dobili smo potporu Hrvatskog sabora ali ne i za donošenje ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja", rekao je Glogoški.

Predsjednik Sabora, kazao je Glogoški, još je jednom pokazao da ima razumijevanje za razgovor, ali ne i za pronalaženje konačnog rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Thompson poziva na podršku prosvjedu u Savskoj

Podsjetimo, Marko Perković Thompson danas je pozvao putem Facebooka svoje obožavatelje na skup potpore hrvatskim braniteljima u Savskoj 66 u subotu u 14 sati.

Za tada je najavljen i drugi antiprosvjed protiv branitelja koji prosvjeduju ispred Ministarstva, a organizira ga Occupy Croatia. Antriporsvjednici će se i ovaj put okupiti na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo