čeka sastanak s IT divovima / Američki Hrvati dočekali premijera, on poručio da dolazi prvi i zadnji put

Sastankom u sjedištu moćnog Microsofta u Redmondu, premijer Zoran Milanović je počeo sedmodnevnu turneju po SAD-u. U toj, i drugim najvećim IT tvrtkama, predstavit će mogućnosti Hrvatske sa željom da se neka od njih odluči na ulaganje u našu zemlju. No, prije posla - zadovoljstvo. Premijer je posjetio gradove Gig Harbor i Seattle gdje se sastao s tamošnjim Hrvatima.

29.9.2014.
18:44
VOYO logo

Bolji doček teško da je mogao poželjeti. Na početku njegove američke turneje, hrvatskog premijera u gradiću Gig Harboru došlo je upoznati nekoliko stotina iseljenika.

Milanović je šarolikom priredbom američkih Hrvata bio podjednako iznenađen i dirnut. A evo i zašto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponosimo se vama. Prvo, nisam znao da postojite. Drugo, jedino što sam znao ovom kraju je o onom visećem mostu koji se srušio. Hvala vam na vašem gostoprimstvu", kazao je predsjednik Vlade.

Iseljenicima, od kojih mnogi nikad nisu vidjeli Hrvatsku, premijer je ponajviše govorio o povijesti - obrativši im se kao hrabrim ljudima koji su napustili svoje domove i prokrčili put ostalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije slučajnost da su iseljenici, umjesto slabo plaćenih poslova u mlinovima, odabrali tražiti vlastitu sreću kao jedno od temeljnih ljudskih prava. Uspjeli ste i zaslužujete svaku pohvalu i poštovanje zbog toga", kazao je Milanović.

Fotografiranja, razgovori, pa šetnja gradom. Srdačni susreti nastavili su se u Seattlu – gdje je zajednica Hrvata prvi put primila, pa i zapjevala s nekim hrvatskim premijerom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostatak sedmodnevnog puta na meniju šefa Vlade čisti je biznis. Već danas u Redmondu se sastaje s čelnicima moćnog američkog Microsofta. Jedna je to od tvrtki koje će pokušati uvjeriti da je Hrvatska pravo mjesto za ulaganje. Evo i kako.

"Blizina srca Europe, dosta obrazovano stanovništvo, sjajna infrastruktura I Vlada koja zna što hoće. Ovo zadnje ja čvrsto vjerujem, neki u Hrvatskoj ne vide, a ove prethodne atribute imaju i neke druge europske države. Dakle konkurencija je stravična. A mi želimo dovesti najpametnije i najbogatije u Hrvatsku", dodao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Washingtona, premijer putuje u Kaliforniju to ponuditi i Ciscu, Oracleu i HP-u, a zatim u New York IBM-u. Ovo mu je, kaže, zbog hrpe obaveza – ujedno i posljednji takav put u Sjedinjene države.

"Ja ipak nisam predsjednik RH, i kod mene je puno manje protokola. A onda to neki pokušavaju zločesto iskoristiti i pitaju gdje idem, kako idem, tko je letio sa mnom. Evo sin je sa mnom, ja sam mu platio kartu. Ako ovo nije posao predsjednika Vlade, onda ne znam što je. Da sam ostao doma, onda bi rekli da ne idem nikamo", naglasio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je samo – hoće li Milanovićevo putovanje nekamo dovesti i strane investicije u Hrvatskoj.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo