INDEKS KVALITETE ŽIVLJENJA / Amerikanci misle da se kod nas živi dobro kao u Japanu!

Image

U indeksu kvalitete življenja, koji svake godine izrađuje uredništvo američkog časopisa "International Living", Hrvatska se smjestila na 37. poziciju, odmah iza Japana.

6.1.2010.
16:02
VOYO logo

Početkom svake godine američki časopis "International Living", na temelju ocjena stanja različitih sfera života u protekloj godini, izrađuje indeks kvalitete življenja u pojedinim državama.

Na rang listi za 2010. godinu vodeća je, s 82 od mogućih 100 bodova, Francuska. Slijede je Australija, Švicarska, Njemačka, Novi Zeland, Luksemburg, SAD, Belgija, Kanada i Italija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se sa 70 bodova našla na 37. mjestu i to u društvu Japana, Latvije i Irske, s kojima dijeli isti broj bodova.

Uredništvo časopisa do konačne ocjene dolazi izračunom prosjeka ocjena specifičnih područja. U hrvatskom je slučaju najvišu ocjenu (čak 95 bodova) dobila klima, dok je ekonomija ocijenjena najgore - s mizernih 48 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim ekonomijom, ljudi iz "International Livinga" nisu pretjerano impresionirani ni stanjem hrvatske infrastrukture, kojoj daju 52 boda. Troškovi života zaslužili su 58, mogućnosti za razonodu i kulturno uzdizanje 68, a zdravstveni sustav 76 bodova. Stanje zaštite okoliša ocijenili su sa 77, osobne slobode s 83, a sigurnosnu situaciju s 93 boda.

U uredništvu časopisa ističu kako su pojedine ocjene davali kombinirajući službene statističke podatke s vlastitim subjektivnim doživljajima jer, kažu, službeni su podaci nerijetko frizirani ili zastarjeli, ponajprije u području kulture i razonode. "Netko može neko mjesto zvati muzejem, ali mi možda mislimo da je riječ o običnoj šupi", zaključuju u časopisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo