pogledajte video iz srebrenice / 'Angelinu su oblile suze, nije mogla progovoriti ni riječi'

Angelina Jolie susrela se s Majkama Srebrenice, čije priče i iskustva su holivudsku glumicu natjerale u plač.

28.3.2014.
16:00
VOYO logo

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague i holivudska filmska zvijezda Angelina Jolie u petak su zajednički posjetili Srebrenicu kako bi tamo odali počast bošnjačkim žrtvama genocida što su ga u srpnju 1995. godine počinile snage bosanskih Srba, a prema riječima Munire Subašić, predsjednice udruge Majke Srebrenice, čuvena je glumica taj grad napustila u suzama i duboko potresena pričama koje je čula od članova obitelji ubijenih.

Hague i Jolie su u Srebrenicu doputovali iz Sarajeva gdje su ranije tijekom dana sudjelovali na konferenciji posvećenoj sprječavanju seksualnog nasilja u oružanim sukobima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef britanske diplomacije i holivudska glumica u Srebrenici su obišli spomen-kompleks u Potočarima gdje su pokopani posmrtni ostaci Bošnjaka čija su tijela do sada ekshumirana iz masovnih grobnica.

Tamo su se iza zatvorenih vrata sastali s članovima udruga koje okupljaju obitelji ubijenih Srebreničana te položili vijence na spomen-obilježje žrtvama genocida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Angelina Jolie je slušala naše priče, gledala je svaku majku, bila je u grču i nije mogla progovoriti niti jednu riječ, jer su je oblile suze a svakoj majci je prišla i zagrlila je pokazavši tako da se s nama solidarizira", kazala je Subašić.

Angelina Jolie u Sarajevu: 'Sramotno je služiti se silovanjem!'

Dodala je kako su ministru Hagueu također govorili o svojim problemima, a najtežim smatraju to što su ratni zločinci i dalje na slobodi, dok se čak i osuđene pušta na slobodu zbog proceduralnih pogrešaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Subašić ističe kako su Srebreničanke ogorčene sudstvom u BiH jer drže da je kažnjavanje počinitelja ratnih zločina nedopustivo sporo.

Kako je kazala Subašić, ministar Hague je istaknuo da Velika Britanija ostaje zainteresirana za stanje u BiH i da zna za sve probleme u njoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo kazali da običan narod želi da se stvari mijenjanju, ali i da kočnica nisu samo naši političari koji se ne mogu dogovoriti, nego je kočnica ono što je kreirala međunarodna zajednica, a to je da u BiH postoje tri predsjednika koji se nikada neće i ne mogu dogovoriti", kazala je Subašić dodajući kako Srebreničani misle da je vrijeme za Dayton II jer BiH ovako dalje ne može.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo