SVE PO HITNOM POSTUPKU / 'Anonimci' stigli u Sabor, porezi zapaprili sjednicu

Image
Foto: PIXSELL

Hrvatski sabor je u srijedu dnevni red sjednice dopunio Vladinim prijedlogom državnog proračuna za 2012. godinu, ali i paketom poreznih zakona, što je poprilično naljutilo oporbu. U sabornicu su stigli i 'Anonimusi' te tako poslali jasnu poruku o svom mišljenju o ACTA-i.

15.2.2012.
12:11
PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Sabora Boris Šprem izvijestio je u srijedu zastupnike kako će se na dnevni red sjednice uvrstiti i Vladin prijedlog državnog proračuna za 2012. godinu, kao i paket poreznih zakona, među kojima je i onaj o povećanju PDV-a na 25 posto.

Oporba se žestoko usprotivila činjenici da će se o poreznim zakonima raspravljati po hitnom postupku, a isti su stav zauzeli i zastupnici HDSSB-a.

"Javnost treba biti bolje obaviještena o posljedicama ovih zakona. Povećanje PDV-a rezultirat će povećanjem cijena, što će se srušiti na leđa najsiromašnijih", upozorila je predsjednica najveće oporbene stranke, Jadranka Kosor.

Odbori će o paketu poreznih zakona početi raspravljati već u srijedu poslijepodne, a Sabor će zasjedanje nastaviti u četvrtak u podne.

Ukoliko paket poreznih zahtjeva do tada bude prihvaćen, vrlo je vjerojatno da će Sabor već do petka prihvatiti i Vladin proračun za ovu godinu.

Na dnevnom redu Sabora u srijedu se našlo Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2010. godini, koje je zastupnicima podnio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

U izvješću stoji da je USKOK u 2010. godini imao 1101 kaznenu prijavu, od kojih su se 152 odnosile na kaznena djela organiziranog kriminala, a 925 za korupciju. Navodi se i da je u 2010. smanjen broj prijava (za 1,5 posto), ali da je u znatnom porastu broj i težina najtežih oblika kaznenih djela korupcije, pri čemu su najčešće zlouporabe položaja i ovlasti službenih osoba, odnosno državnih dužnosnika na raznim razinama.

Što se tiče strukture kriminaliteta, kaznena djela protiv života i tijela sudjeluju s 3,1 posto prijavljenog kriminala i ona su otprilike na istim razinama kao što je to bilo i ranijih godina - bilo je 25 teških ubojstava i 32 ubojstva, te 11 pokušaja teških ubojstava i 127 pokušaja ubojstva.

Za iznenađenje na sjednici su se pobrinuli Hrvatski laburisti, koji su se pojavili s maskama hakerske skupine "Anonymous" te tako očito podržali borbu protiv potpisivanja sporne ACTA-e i pravo na slobodnu razmjenu informacija na internetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo