Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
dokaz satelitske snimke

Antarktički ledenjaci se ubrzano otapaju, prijete gradovima od New Yorka do Šangaja!

Satelitske snimke od 2002. do 2010. su pokazivale da ledenjaci dobivaju na snijegu i ledu jednako brzo koliko se obruši u more, no nešto se dogodilo oko 2009. što uzrokuje brže topljenje i propadanje ledenjaka

Image
Foto: Photos/Ilustracija
K.T./HINA/ 23.5.2015. u 13:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ledenjaci na dijelovima Antarktike počeli su se otapati većom brzinom od očekivane, pridonoseći porastu razine mora koja prijeti obalama i gradovima od New Yorka do Šangaja, upozorio je tim znanstvenika čije je istraživanje objavio časopis Science.
Ledenjaci uzduž 750 kilometara duge obale na južnom antarktičkom poluotoku, koja vijuga prema Južnoj Americi, naglo su se počeli otapati oko 2009. godine, pojašnjavaju znanstvenici.

"To područje ubrzano gubi led (...) a radi se o području gdje to nismo očekivali", kazao je voditelj istraživanja Bert Wouters sa sveučilišta u Bristolu. Znanstvenici su utvrdili da voda iz ledenjaka u tom području sada godišnje dodaje 0,16 mm globalnoj razini mora koja sveukupno godišnje raste za oko 3 milimetra.

Satelitske snimke od 2002. do 2010. su pokazivale da ledenjaci dobivaju na snijegu i ledu jednako brzo koliko se obruši u more, no nešto se dogodilo oko 2009. što uzrokuje brže topljenje i propadanje ledenjaka.

UN-ov tim klimatologa upozorava da bi se podizanje razine mora u ovom stoljeću moglo ubrzati na skoro jedan metar. U prošlom stoljeću se razina mora podigla 20 centimetara. Zagrijavanje klime, tvrde UN-ovi znanstvenici, najvjerojatnije je u više od 95 posto uzrokovano ljudskom aktivnošću, tj. emisijom štetnih plinova, a tek vrlo mali dio otpada na prirodne promjene klimatskog ciklusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
K.T./HINA/ 23.5.2015. u 13:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
napadači uhićeni

Otkriven razlog zbog kojeg je brutalno premlaćen mladić u zagrebačkom tramvaju: Svemu je kumovala cigareta?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba