raj za političare / Apsurdno: Država ima, a unajmljuje

Iako ima 200 tisuća vlastitih kvadrata od kojih mnogi zjape prazni, država i dalje plaća skupe najmove privatnim vlasnicima ukupno 5 milijuna kuna na mjesec. Samo za 16 ministarstva, primjerice, 2009. plaćeno je 334 milijuna kuna najma.

21.2.2012.
19:23
VOYO logo

Država plaća 550 tisuća kuna na mjesec najam zagrebačkog prostora u koji se smjestila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, a ministar poručuje – ova i druge skupe najamnine ono su što ga je dočekalo u resoru koji je preuzeo.

"U idućih par mjeseci ćemo probat naći model da se iziđe iz tih skupih prostora, da se ta sedstva koja su po meni loše plasirana i korištena da se tu naprave dodatne uštede i da nam ostane što više sredstava za pametne stvari", izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok PDV raste, samo djelovanje porezne uprave na lokaciji, u primjerice Slavonskom Brodu, porezne obveznike na mjesec stoji 320 tisuća kuna.

"Tražili smo smanjenje najma za 50 posto i čekamo odgovor. Tražimo rješenje, po nama je taj najam previsok i cijena je neprihvatljiva", rekla je direktorica Porezne uprave Nada ČavlovićSmiljanec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A neprihvatljivi ugovor potpisao je tadašnji ministar financija Ivan Šuker. U posljednjih 7 godina ministarstvo pravosuđa je za najam i uređenje zgrade u Zagrebu iznajmljivaču platilo više od 26 milijuna kuna. Jeftinije, kažu ne može.

Samo najamnina 16 ministarstava proračun je primjerice 2009. osiromašila za više od 334 milijuna kuna oko 2300 slobodnih poslovnih prostora. A u isto vrijeme unajmljuje ukupno 70.000 četvornih metara za 5 milijuna kuna na mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina tih državnih prostora je u lošem stanju, i trebat će jako puno vremena i novca da se mnogi od tih prostora privedu svrsi", rekao je ministar regionalnog razvoja Branko Grčić.

Ministarstva su dobila naloge da krenu s rezovima, a nova vlada postavila si je cilj da do kraja mandata većinu tih potreba supstituira sa vlastitim prostorima u okviru grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novca dakle nema, ali apsurda ima napretek. Zbog spore birokracije i lošeg ugovora država, primjerice, jedan elitni prostor u Zagrebu gotovo godinu dana plaća 100 tisuća kuna na mjesec, iako ondje jednako dugo nema nikoga.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo