Kako poslati pismo / Adresa pošiljatelja na omotnici i ostala osnovna pravila slanja pisama

Image
Foto: Thinkstockphotos

Ako niste sigurni kako pravilno napisati adresu pošiljatelja na omotnici donosimo osnovna pravila.

21.4.2018.
0:12
Thinkstockphotos
VOYO logo

Vremena su se promijenila, imamo bezbroj mogućnosti pa pomalo zaboravljamo na ona stara i osnovna pravila u poštanskom prometu. Poštansko dopisivanje nažalost postaje sve rjeđe, ili se pretvara samo u slanje računa i obavijesti. Pisma sve rjeđe ili skoro nikako ne pišemo, a pošiljke koje se šalju iz firme obično šalje osoba zadužena za to, pa ako vi niste ta osoba, nerijetko se desi da zaboravimo kako se to pravilno radi.

Prilikom adresiranja pošiljke, u gornjem desnom kutu nalazi se mjesto za frankiranje (lijepljenje marke) te poštanski žig koji stavljaju u poštanskom uredu prilikom slanja.
Adresa primaoca piše se na desnoj polovini kuverte. Pazite da bude točno ispisana tako da pošiljka dođe na željenu adresu. Dakle adresa mora biti čitka, a naziv poštanskog ureda uvijek napišite velikim tiskanim slovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko pošiljku šaljete u inozemstvo obavezno napišite i ISO broj države koji možete pronaći na internetu.

Image
Image

Za korisnike poštanskih pretinaca dovoljno je napisati broj pretinca i poštanskog ureda, bez imena osobe kojoj šaljemo pošiljku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A gdje se piše adresa pošiljatelja na omotnici?

Adresa pošiljatelja na omotnici se nalazi na stražnjoj strani kuverte u gornjem lijevom kutu i obavezno ju je napisati samo ako je pošiljka preporučena ili ako primatelj ne zna tko mu pošiljku šalje a želite da vam na tu adresu i odgovori. Ili jednostavno, u slučaju da se pošiljka zagubi, adresa pošiljatelja na omotnici će omogućiti da vam se ista vrati ako nije uspješno isporučena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo