Samo za Vijesti.hr / 'Da Dule nije spreman Kiel ga ne bi ni pustio da igra': Alilović potvrdio da bi lider trebao biti pravi na Euru

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Uoči Europskog prvenstva razgovarali smo s vratarom rukometne reprezentacije Mirkom Alilovićem, kojeg je dolaskom na klupu izbornik Lino Červar vratio u sastav

5.1.2018.
15:55
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Mirko Alilović, odmah je uočljivo iz razgovora s njim, osjeća dobru energiju i potporu unutar momčadi uoči povratničkog prvenstva. "Kada imate zdravu atmosferu puno se toga može napraviti", istaknut će vratar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dule ne bi igrao da nije zdrav'

Rukomet postao surov 60-ak utakmica tijekom sezone odigraju najveći klubovi. Alilović, vratar Veszprema, tako je zadnje dvije sezone branio u SEHA ligi, mađarskom prvenstvu i Ligi prvaka. "U to se onda ubace velika natjecanja. Katastrofa. Ali zato smo profesionalci", kaže nam Alilović.

Izbornik Červar voli reći da je tim najbolji igrač, ali i sam priznajući da je Domagoj Duvnjak prva snaga reprezentacije. Kielov igrač osjeća nedostatak utakmica nakon sedam mjeseci stanke zbog operacije koljena, no fizički će biti spreman na sve izazove od početka prvenstva, najavljuje to i Alilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dosad je sve dobro odradio. Da nije u normalnom fizičkom stanju Kiel ne bi dopustio da igra uopće utakmice. Igrao je zadnjih mjesec dana, sigurno da mu je malo teže jer sedam mjeseci netreniranja i neigranja se ipak osjeti, ali sve je dobro prošao, bez ikakvih žaljenja, stresova. To nam gaji velik optimizam", ističe Alilović.

Hrvatska ima igračku širinu, koja na duge staze turnira, odnosno kroz osam utakmica, u pravilu biva ključna. "Uvijek je par novih lica. Hrvatska kao Hrvatska je velik izvor sjajnih igrača. Neki igrači, kao Cindra, prije dvije godine nisu imali veliku minutažu, a Cindra je danas nositelj igre Vardara. U godinu i pol je napravio strašan progres. Dule je tu, vratio se, Marko je zdrav. Tako da što se tiče širine klupe, mi smo u jako dobrom stanju. Mladi će tu pomoći. Ako budemo pravi mislim da nitko nema šanse protiv nas u Splitu", kazao nam je povratnik u reprezentaciju.​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Srbi imaju nedostatke'

Hrvatski raspored Pripremna utakmica, 5. siječnja 20.30 Hrvatska - Crna Gora (Split) Europsko prvenstvo 1. kolo skupine A, 12. siječnja 20.30 Hrvatska - Srbija 2. kolo, 14. siječnja 20.30 Hrvatska - Island 3. kolo, 16. siječnja 20.30 Hrvatska - Švedska

Otvaranje Eura idući petak protiv Srbije igrači željno iščekuju, optimistično najavljujući da Srbija nije bauk u odnosu na druge protivnike koji čekaju u redu. "Srbija nije rukometna velesila, ne trebamo raditi bauk da jesu. Imaju igrače u fantastičnim klubovima, isto kao i mi, ali reprezentativno Srbi su skup jako, jako dobrih individidualaca, a sad, treba to nekako uklopiti. To im se nije slagalo zadnjih dosta godina. Činjenica je da jako dobro igraju prvu fazu prvenstva, to su pokazali i u Poljskoj gdje su ih Poljaci jedva slomili u zadnjih pet minuta. Treba biti oprezan, ali mi smo Hrvatska, ako mi budemo igrali kako znamo i trebamo, nećemo imati nikakvih problema. Mi s tim igračima igramo već godinama u klubovima i s njima smo u prijateljskim odnosima, tako da ne ove neke igrice sa strane ne doživljavamo previše", otkriva nam vratar reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo neka loša i dobra iskustva s otvaranjima, prisjetit će se Alilović u razgovoru. U Portugalu 2003., na prvom velikom natjecanju s Červarom na klupi rukometaši su izgubili Argentine, da bi dva tjedna kasnije - osvojili svjetsko zlato. Mučno je bilo na otvaranju s Južnom Korejom 2009. također u Splitu. Svjetsko prvenstvo reprezentacija je tada otvorila mukotrpnom 27:26 pobjedom protiv žilavih Azijata. Ovaj put - posebna utakmica. "Srbija ima dosta nedostataka, nije velesila. Ali ta utakmica će biti posebna. Pred nama je devet dana, težih za glavu, lakših za tijelo. Dosad je bilo sve za glavu lako, ali od sad kreću ozbiljne stvari, razmišljanja o protivnicima, taktičke pripreme, analize", svjestan je Alilović.

Sastanci sa stručnim stožerom kako bi se proučili suparnici sve su intenzivniji. "Pazimo na sve. Moramo izanalizirati po 16 igrača iz sve tri ekipe. U svakoj nekoliko vrhunskih igrača u dobroj formi, tako da poseban akcent moramo dati na njih."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lino Červar sve gradi od obrane, koju će trebati dobro "peglati". "Ako svi igraju dobro normalno da i golmani brane dobro. Ako se obrana dobro 'pegla', golmani imaju puno obrana", kaže Alilović.

Provjera stanja večeras

Spaladium Arena rasprodana je i za večeranju pripremnu utakmicu. Suparnik Crna Gora, koja u zagrebačkoj skupini ide na Njemačku, Sloveniju i Makedoniju. "Bit će to provjera stanja gdje smo. Poslije utakmice možemo raditi još tjedan dana. Bit će grešaka, od toga ne trebamo bježati, jer naš cilj je 12. 1. biti u top formi", naglašava Alilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica s Crnom Gorom pratite od 20.30 sati uz izravan prijenos na RTL-u te studijsku emisiju prije i nakon susreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo