Treba ispitati interes učenika / Dječja pravobraniteljica: 'Tražim da se otkažu sva školska natjecanja'

Image
Foto: Pixsell/Pixsell

Navode pritom da su se djeca za natjecanja pripremali godinu dana, žrtvujući svoje slobodno vrijeme i vikende unatoč svim podmetanjima i teškoćama, počevši od štrajka pa do epidemije

7.5.2020.
11:59
Pixsell/Pixsell
VOYO logo

Dječja pravobraniteljica je u dopisu jednom od roditelja koji su pokrenuli peticiju za povratak natjecanja napisala da se zbog odgode natjecanja već obraćala Agenciji i nadležnom ministarstvu kojima su preporučili da razmotre dodatne mogućnosti organiziranja natjecanja ili odgode.

​Pravobraniteljica je tim ustanovama preporučila također da ispitaju interes djece i njihovih mentora te donesu odluku u najboljem interesu djece sudionika natjecanja.           

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji okupljeni oko inicijative za povratak natjecanja ogorčeni su, kako navode u tekstu peticije, brzopletom i ishitrenom odlukom Agencije uz blagoslov Ministarstva znanosti i obrazovanja da se za ovu godinu otkažu sva natjecanja, bez da se razmotre alternativna rješenja.

Roditelji, mentori i ostali podupiratelji navode u peticiji koja je do četvrtka ujutro prikupila više od 2100 potpisa već godinama nijemo promatraju nesklad između elana djece i mentora te mlakosti i ravnodušnosti djelatnika agencije koji posao oko organizacije samo odrađuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode pritom da su se djeca za natjecanja pripremali godinu dana, žrtvujući svoje slobodno vrijeme i vikende unatoč svim podmetanjima i teškoćama, počevši od štrajka pa do epidemije.

"Naša djeca su svoj dio posla napravila. Očekuju da im zajednica pruži priliku i adekvatno nagradi postignuća najboljih. Ne govorimo tu samo o časti koja se dobiva s Oskarima znanja, nego još više i mogućnošću ostvarivanja bodova kod upisa u srednje škole i fakultete", poručuju potpisnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominju pritom da su natjecanja, za razliku od prosjeka ocjena, objektivni kriterij ostvarivanja prednosti kod upisa u srednje škole i fakultete.

U toj inicijativi smatraju da je natjecanja najboljih učenika moguće održati distribuirano u školama u skladu s epidemiološkim mjerama, online, ili da ih se odgodi za srpanj i kolovoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže da se povuče Odluka o otkazivanju svih natjecanja i smotri učenica i učenika osnovnih i srednjih škola u tekućoj školskoj godini,  donesena 22. travnja, te da se donese nova odluka o održavanju svih natjecanja na alternativan način, najkasnije do 31. kolovoza.

Agencija za odgoj i obrazovanje je, uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja, donijela Odluku o otkazivanju daljnje provedbe Natjecanja i smotri učenica i učenika osnovnih i srednjih škola, uz obrazloženje da ih zbog koronavirusa nije moguće provesti bez ugrožavanja zdravlja i djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo