Balkon frižideri / 'Dragane zatvaraj prozore, ne radi grijanje'

Image
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Pred Božić često dolazi do kratkotrajnih, ali snažnih zatopljenja pri kojima dnevne temperature nerijetko opet idu i preko 15°C. E, to je moment za unošenje sarme. S balkona na trpezu

30.11.2015.
12:10
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

„Taman nam je dobro došla ova bura!“ govore ovih dana oni koji nisu morali na put preko Velebita ili plovidbu na neki od otoka sa sjeverno položenim pristaništima. Govore to oni kojima je preko glave pretoploga vremena koje smo imali u prvih dvadesetak dana mjeseca s poremećajem ličnosti. Taj je u svoje prve dvije trećine bio sve samo ne studen!

Govore to pogotovo oni koji još uvijek obavljaju tradicijski običaj svinjokolje. Popularno kolinje jedan je od najvažnijih događaja na imanjima pa su ti dani ujedno i među najvažnijima u godini. Svinjokolje počinju tradicionalno u drugoj polovini studenoga, a u bivšoj se državi najčešće povezivalo s Danom Republike. Bio je to jedan od praznika koji je uvijek padao tako da se baš lijepo mogao spojiti s minimalno jednim vikendom i tako priskrbiti narodu više slobodnih dana. No, nije to jedini razlog. Jednu od glavnih uloga igra ovdje i vrijeme. Ono kalendarsko. Naime, bilo je potrebno da se za božićne i novogodišnje blagdane pripremi dovoljno mesa i prerađevina, a opet, da se to stigne obaviti na nekoliko gospodarstava. Trebalo je prethodno obavijestiti rodbinu, prijatelje i susjede kako bi se uskladili datumi i svi bili slobodni toga dana jer će i njima u prvoj sljedećoj prilici trebati uzvratiti uslugu. Na taj veliki dan trebalo je ustati prije zore i biti na nogama sve dok sav posao ne bude gotov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugu važnu ulogu u ovoj predstavi igra ona druga vrsta vremena, meteorologija. Sjećate se popularne pjesme Zabranjenog pušenja Dan Republike? Dok je na televiziji Lepa Brena, Stari (koji je popio malo) izvodi razne neprimjerenosti zbog čega ga Stara neprestano kori. Osim što upozorava na neprimjerene susjedske poglede i strahuje od političkog progona, ona se užasava i hladnoće pa zavapi: „jesi l' normalan Dragane / zatvaraj prozore, ne radi grijanje“.  Jasno, u tradicionalni opis Dana Republike ide i hladnoća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi su krivi, od svetaca do političara 

Zato to i jest idealno vrijeme za početak kolinja. Za najjednostavnije postupanje mesom treba pričekati da se temperatura spusti ispod 10°C da muhe ne bi u kratkome vremenu postavile larve i uništile meso. Bura je idealna jer, osim što donosi hladnoću, još dodatno isušuje zrak. Jer, ako je visok postotak vlage u zraku, meso koje nije dobro posoljeno podložnije je kvarenju. Osim toga, bura sama po sebi suši kobasice. I šunku. I proizvodi pršut. To je čekanje na povoljne vremenske uvjete nekad dulje nego što bi nestrpljivi seljaci htjeli.

Prošle godine početak studenog je bio iznimno topao, kao i ovaj. Temperatura se na kontinentu penjala preko 24 stupnja, a tek se u zadnjem desetodnevlju spustila ispod 10. Slično kao i sada. Studeni 2012., na primjer, potpuno je podbacio! Zapravo prebacio. Sve do kraja je bio daleko pretopao za igru s mesom pa su nervozni domaćini nazivali prognostičare i žalili se da je pravo kolinje sve teže i teže obaviti. Danas za to krive globalno zatopljenje, besparicu, velike trgovačke lance i, naravno, političare. Nekad su za to račun polagali svecima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne vjeruj ženi na bijelome konju

Ne Sve svete, ti su ipak prerano. Prvi je bio recimo Sveti Martin odnosno sveti Mrata koji je prvi bio zadužen da donese „snijeg na vrata“. No Martin ima svoje druge uloge zbog kojih je omiljen u narodu, pa mu se ovaj propust lako oprosti. Sljedeća na radu je Elizabeta koja bi trebala 17. studenoga „doći na bijelom konju“. Dosad smo već naučili da likovi na bijelim konjima postoje samo i isključivo u bajkama. Osim toga, već četiri dana kasnije stiže Gospe od Kaštela koja ima zadatak da donese „snijeg do maštela“. Ako nas i dotična, također poznata kao Gospa od Zdravlja, iznevjeri stiže najslavnija među meteo sveticama, Kata koja skoro nikad ne omane. Unatoč tomu što i ona u legendi o zimi dolazi na bijelom konju, u nju se doista možemo pouzdati. To potvrđuju i službeni meteo podaci. Naime, u studenom temperature doista osjetno padaju. Oko 20.11. na kontinentu su uobičajeni minimumi oko 1°C, a maksimumi oko 9.

Balkon frižideri

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

(Marko Jurinec/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taman negdje oko „Dana Republike“ dnevne temperature padaju ispod 7°C. Oko 3.12. noćne temperature su već oko nule. Dotad bi se već trebalo obaviti i dimljenje jer se meso ne smije smrznuti prije nego što se odimi. Nakon toga, za sušenje su idealne bure ili suhi i hladni sjeverci koji su sve češći upravo u ovo doba. Zbog njih se sredinom 12. mjeseca maksimumi spuštaju na 3 do 5°C, taman kao u frižideru. To je idealno jer goleme lonce sa sarmom, koji u pravilu ne stanu u frižider, možete držati na balkonu.

Ali pazite! Pred Božić često dolazi do kratkotrajnih ali snažnih zatopljenja pri kojima dnevne temperature nerijetko opet idu i preko 15°C. E, to je moment za unošenje sarme. S balkona na trpezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču