sukomentator rtl-a / Džomba za Vijesti.hr: 'Ako je u nekom sportu potrebna videotehnologija, to je onda rukomet', o Švedskoj: 'Dobijemo li večeras, jednom smo nogom u polufinalu'

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

'Večeras moramo dobiti, jer koliko god mi sad bili euforični, još uvijek ne igramo protiv kreme svjetskog rukometa', smatra umirovljeno desno krilo i naš stručni sukomentator

16.1.2018.
16:58
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Europsko rukometno prvenstvo u Hrvatskoj u punom je zamahu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je kompletirano drugo kolo po svim skupinama, može se reći kako europska smotra u 'Lijepoj našoj' vrvi iznenađujućim obratima.

Već u prvoj utakmici dogodilo se veliko iznenađenje u našoj skupini - Island je srušio favoriziranu Švedsku, a a pravi šok dogodio se sinoć u Varaždinu, gdje su Česi pobijedili jednog od najvećih favorita za naslov prvaka Dansku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, osim iznenađenja, Euro u Hrvatskoj jučer je obilježio i jedan veliki incident. 

Slovenci Veselina Vujovića nakon teškog udarca u prvom kolu protiv Makedonije jučer su izvukli remi protiv aktualnih europskih prvaka Nijemaca, iako će mnogi reći kako su apsolutno zaslužili pobjedu. Pobjedu, koju su im u konačnici oteli suci uz pomoć videotehnologije - i to nakon isteka vremena!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje viđenje cijele situacije, prije no što smo se prebacili na utakmicu Hrvatske i Švedske, ponudio nam je i naš stručni sukomentator i bivše legendarno desno krilo reprezentacije - Mirza Džomba. 

"Teško je komentirati što se jučer dogodilo, bio je to pravi kaos. Pola sata nakon utakmice tek je svima postalo jasno što se dogodilo. Činjenica jest da su se suci držali pravila i da su donijeli ispravnu odluku. Istina je da bi Nijemci u dvije, tri sekunde koliko je preostalo na semaforu, teško dali taj gol za izjednačenje, no Slovenci su prekršili pravila, ometanje izvođenja lopte s centra kažnjava se crvenim kartonom i sedmercem i tu je priči kraj."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vujović je i nakon utakmice s Makedonijom, u kojoj je njegovim igračima dodijeljeno ukupno 20 minuta isključenja (!) bio bijesan, no sinoć se protiv Njemačke dogodila kulminacija svega. Uvjereni u to da je njegova momčad teško oštećena, Slovenci su nakon odbijene žalbe EHF-a najavili kako će iz protesta napustiti Europsko prvenstvo. Naš umirovljeni 'suhi list' smatra da neće doći do toga. 

"Mislim da je to pretjerivanje. Tu se radi prosto o pritisku na sudačku organizaciju, EHF i ukazivanje na nepravdu. Tako nešto se još nikad nije dogodilo i taj radikalan potez zasigurno bi opteretio i buduće generacije slovenskih rukometaša, a sigurno bi bilo i sankcija. Sumnjam u taj rasplet."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč repovima koje je cijela situacija izazvala, Džomba ne dvoji - videotehnologija je itekako potrebna ovom sportu u kojem zbog neobjašnjivih sudačkih odluka često dolazi do konfuzije - kako na terenu, tako i na tribinama. 

"U svakom slučaju ja sam za videotehnologiju. Rukomet je sport u kojem veliku ulogu imaju suci, pravila su dosta nedefinirana. Koliko traje napad ekipe? Kada napad postaje pasivan? Sve su to pitanja na koja nemamo odgovora, a ja smatram da bi svaki navijač, pa čak i onaj koji ne zna ništa o rukometu, trebao na kraju utakmice znati što se dogodilo. Sinoć u Areni to nije bio slučaj. Ako je negdje potrebna videotehnologija, to je onda rukomet."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pobijedimo li večeras Švedsku, jednom smo nogom u polufinalu"

"Utakmica sa Švedskom ključna je utakmica u skupini. Ako danas dobijemo, jednom smo nogom u polufinalu. U drugom krugu igramo s Francuskom i Norveškom i u tom slučaju si možemo pod navodnicima i dozvoliti jedan poraz, jer s četiri boda bilo bi nam puno lakše u drugom krugu. Koliko god mi sad bili euforični, još uvijek ne igramo protiv kreme svjetskog rukometa", započeo je Džomba najavu večerašnje utakmice, a zatim se prebacio na temu koja je, uz sav pozitivan dojam koji su Kauboji dosad ostavili, ipak nekako u pozadini naših misli.

"Temu Duvnjaka smo već dobro prožvakali. Njega nitko ne može nadomjestiti, on je naš najbolji igrač i vođa ekipe. Međutim, ono što smo vidjeli protiv Islanda ulijeva povjerenje, Lino je pogodio s rotacijama, Karačić i Cindrić igraju savršeno, zasad sve izgleda funkcionira i ostaje nam samo nadati se da će se Dule vratiti za drugi krug." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne bude li to slučaj, može li Hrvatska protiv teškaša Francuske i Norveške bez Duvnjaka?

"Protiv Francuza i Norvežana koji igraju jako plitku obranu i fizički su dominantni, mislim da će Karačić i Cindrić imati jako težak posao i tu će faliti Duvnjakov šut s distance. Međutim, dobili smo te vanjske teškaše, Buntića i Marka Mamića, ako ćemo se rotirati kao protiv Islanda, ne treba brinuti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Island i Srbija? 

"To je utakmica koja jednima i drugima može donijeti puno. Srbi moraju dobiti sa četiri ili više razlike, no dok god se igra, postoji nada za prolazak u drugi krug. Srbija je u podređenoj poziciji i nakon dva poraza sigurno im je lošija atmosfera, no ako se poslože u glavi, mogu iznenaditi. Ipak - Island je veliki favorit." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo