pogled unazad / Hrvatska i Francuska: kako je došlo do najvećeg rivalstva u povijesti modernog rukometa?

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Tko drugi nego Francuzi? Hrvatsku večeras u zagrebačkoj Areni očekuje odlučujuća utakmica Europskog prvenstva na domaćem terenu - pobjeda je imperativ, a na drugoj će strani stajati reprezentacija koja nas je u posljednjem desetljeću, pa i više, lišila brojnih medalja i uspjeha na rukometnoj sceni

24.1.2018.
20:05
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Upravo je nevjerojatna povijest međusobnih susreta Hrvatske i Francuske na međunarodnim rukometnim natjecanjima. Veliko rivalstvo započelo je na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće i zamijenilo je švedsko - rusko rivalstvo, koje je na snazi bilo još od 60-ih godina prošlog stoljeća, no ono nikad nije bilo toliko izraženo kao ono između Hrvatske i Francuske. 

Iako su i tijekom 90-ih godina imali mnogo međusobnih ogleda, uključujući i finale svjetskog prvenstva na Islandu, pravo rivalstvo Hrvatske i Francuske rodilo se početkom ovog milenija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, krenimo redom.

Uspon obje reprezentacije počeo se događati 90-ih godina. 1991. nakon stjecanja nezavisnosti Hrvatska je tek oformila rukometnu reprezentaciju i odigrala svoju prvu utakmicu protiv Japana, koja je završila remijem. Francuska je pak 1992. godine osvojila svoje prvo međunarodno odličje, okitivši se broncom na Olimpijadi u Barceloni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EURO Portugal 1994: Francuska - Hrvatska 27:25

Prvu utakmicu ove dvije reprezentacije odigrale su na Europskom prvenstvu 1994. godine. Bio je to susret u skupini prvog Europskog prvenstva u rukometu, odigran vruće ljetne večeri 3. lipnja, kad su se međunarodna rukometna natjecanja još uvijek organizirala u ljetnim terminima. Francuska je na Euro došla kao svjetski doprvak, pošto je izgubila u finalu Svjetskog prvenstva održanog u Švedskoj prethodne godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tricolori' su slavili 27:25, no to im nije bilo dovoljno za prolazak skupine. Hrvatska je pak dogurala do polufinala tog Eura, u kojem je izgubila od moćne Švedske, no zatim je u susretu za treće mjesto svladala Dansku i osvojila broncu, svoju prvu medalju u povijesti. Taj uspjeh označio je veliku afirmaciju za našu tek oformljenu reprezentaciju. Apetiti su nam porasli, bilo je vrijeme za nove uspjehe!

Prvi težak udarac

SP Island - finale: Francuska - Hrvatska 23:19

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, ako se pita Francuze, ne i za one najveće! Hrvatska je na Svjetskom prvenstvu u Islandu pokazala da bronca s prethodnog Eura u Portugalu nije bila slučajna, sjajnim predstavama dogurala je do finala Svjetskog prvenstva, izbacivši u polufinalu velesilu Švedsku, a u finalu je čekala - Francuska. 'Tricolori' su na kraju upisali pobjedu 23:19, posebno veliku za njih, pošto su njom stigli do svog prvog naslova svjetskog prvaka u povijesti. 

OI 1996. Atlanta - polufinale: Hrvatska - Francuska 24:20

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je Francuskoj uzvratila godinu dana kasnije. 2. kolovoza 1996. dvije su reprezentacije odigrale polufinale olimpijskog turnira u Atlanti, a Hrvatska je slavila 24:20 i prošla u finale, u kojem je u dramatičnoj utakmici na kraju svladala Švedsku 27:26 i okitila se prvim zlatom s Olimpijskih igara

EURO Italija 1998. - za 7. mjesto: Francuska - Hrvatska 30:28

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon polufinala u Atlanti uslijedilo je zatišje hrvatsko - francuskih dvoboja na rukometnoj sceni, tek su na Europskom prvenstvu u Italiji 1998., na kojem ni jedna reprezentacija nije briljirala, odigrale susret za sedmo mjesto - pobijedila je Francuska 30:28.

EURO 2000. Hrvatska - skupina: Hrvatska - Francuska 26:26

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi težak udarac Francuska je Hrvatskoj zadala 2000. godine. Igralo se Europsko prvenstvo u Hrvatskoj, a dvije reprezentacije snage su odmjerile u posljednjem kolu grupne faze. Francuska je imala 8, a Hrvatska 6 bodova tako da joj je u toj utakmici ovisio prolaz u drugi krug, isto kao i Francuskoj. Nakon početnih 12:11 za Francusku na poluvremenu, utakmica je na kraju završila 26:26, čime je Francuska, kao prva, prošla skupinu, a Hrvatska, kao treća, igrala za peto mjesto, gdje je izgubila od Slovenije, dok je Francuska turnir završila na četvrtom mjestu. Bio je ovo ujedno i prvi susret dvaju zemalja u kojemu je jedna od njih bila domaćin.

EURO 2002. Švedska: Francuska - Hrvatska 29:27

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2001. godine Francuska se na domaćem terenu okitila naslovom svjetskog prvaka, a hrvatski je rukomet proživljavao neviđenu krizu. To se moglo vidjeti i sljedeće godine na Euru u Švedskoj, koje je Hrvatska završila na posljednjem mjestu, naravno, uz poraz od Francuske u grupnoj fazi natjecanja. 

Červarov mandat, Balićeva generacija i početak velikog rivalstva 

Unatoč velikoj crnoj rupi, Hrvatsku je tek čekalo zlatno razdoblje. I dok su naši rukometaši na Euru u Švedskoj gubili utakmicu za utakmicom, u jednom Metkoviću stasali su čudesni Ivano Balić i sjajno krilo Nikša Kaleb, Zagreb je kalio fantastičnog lijevog vanjskog Blaženka Lackovića, a Džomba se Veszpremu mukotrpnim radom uspinjao k statusu jednog od najboljih krila svijeta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na čelo reprezentacije iz talijanske lige iz Conversana doveden je Lino Červar, bivši trener Zagreba koji je iza sebe imao i šestogodišnje iskustvo na klupi talijanske reprezentacije i s kojim se eto, odlučilo pokušati pošto stanje u hrvatskom rukometu nije moglo biti gore. 

SP Portugal 2003 - skupina: Hrvatska - Francuska 23:22

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suprotno svim očekivanjima, Lino je od ranije spomenutih igrača stvorio generaciju za pamćenje. Hrvatska je, godinu dana nakon što je Euro završila na posljednjem mjestu, u Portugalu osvojila prvi naslov svjetskog prvaka. I na tom turniru susreli smo se s Francuzima - u grupnoj fazi Hrvatska je pobijedila 23:22. 

Velikani u naponu snage i rukometni 'El Clasico'

Velika prekretnica u svjetskom rukometu dogodila se upravo u godinama između 2003. i 2006. godine. Moć Rusije i Švedske, dvije dotad najveće svjetske rukometne sile koje su podijelile toliko odličja među sobom, polako je izblijedjela i uslijedilo je njihovo zatišje na rukometnoj sceni, a glavnu riječ tada su preuzele Hrvatska i Francuska. Hrvatska je netom uzela svjetsko zlato u Portugalu te olimpijski naslov u Ateni, a nitko nije ni slutio kako će moćna postati Francuska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goran Stanzl/PIXSELL

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SP Tunis 2005. - polufinale: Hrvatska - Francuska 35:32

2005. godine na SP-u u Tunisu Hrvatska je kao aktualni svjetski i olimpijski prvak bila u naponu snage, dok je Francuska obavljala bolnu smjenu generacija u kojoj je veliki Jackson Richardson bio na izlaznim vratima reprezentacije. Hrvatska i Francuska u polufinalu su odigrale napetu i neizvjesnu utakmicu, no naša kvaliteta ipak je došla do izražaja u drugom poluvremenu i kao branitelji naslova prošli smo u novo finale. Nažalost, kad je bilo najvažnije, Hrvatska je bila potpuno neprepoznatljiva te je u finalu do nogu potučena od strane Španjolske (34:40).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je tuniško polufinale označilo početak petogodišnje serije dvoboja Hrvatske i Francuske tijekom koje će se ove dvije reprezentacije susresti barem jednom svake godine na međunarodnim natjecanjima, a u rukometnom svijetu sam njihov dvoboj će zaraditi nadimak 'El Clasico', po modelu najvećeg rivalstva španjolske nogometne lige i dvoboja između Real Madrida i Barcelone

EURO Švicarska 2006. - polufinale: Francuska - Hrvatska 29:23

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2006. godina - Europsko prvenstvo u Švicarskoj - u polufinalu ponovno s Francuzima koji su ovog puta uzvratili za poraz u Tunisu i na koncu osvojili naslov europskog prvaka. 

SP Njemačka 2007. - četvrtfinale: Francuska - Hrvatska 21:18

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2007. godina - Hrvatska je na SP-u u Njemačkoj igrala možda i najljepši rukomet što se tiče zlatne generacije s Balićem, Džombom, Šolom i ostalima. Pet uvjerljivih pobjeda u prvoj fazi Eura, još tri u drugoj i kao prvi u skupini u četvrtfinalu smo ponovno išli na Francuze koji su dotad na turniru pokazali izrazito neuvjerljiv rukomet. U tvrdoj utakmici s malim brojem zgoditaka Hrvatsku je 'ubio' Omeyer - novopečeni vratar Kiela u usponu upisao je nevjerojatne 22 obrane i odveo Francusku dalje. 

Image
Foto: Oliver Berg/DPA/PIXSELL
Image
Foto: Oliver Berg/DPA/PIXSELL

Thierry Omeyer

FOTO: Oliver Berg/DPA/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EURO Norveška 2008. - polufinale: Hrvatska - Francuska 24:23

2008. godina - na Europskom prvenstvu u Norveškoj osjećala se euforija u zraku, naša igra ponovno je bila fenomenalna, igrači u naponu snage i javnost je bila uvjerena da je konačno došlo vrijeme da se okitimo i tim europskim naslovom. U polufinalu - ponovno Francuska. Červarova momčad, predvođena Balićem, povela je na poluvremenu s 11:9 i, uz tešku i napetu borbu, zadržala prednost od jednog gola i s 24:23 izborila svoje prvo finale Europskog prvenstva. Ipak, tamo je od njih bila bolja dominantna Danska, dok je Francuska demolirala Njemačku s 10 razlike i osvojila treće mjesto.

OI Peking 2008. - skupina: Francuska - Hrvatska 23:19

                        - polufinale: Francuska - Hrvatska 25:23

Nekoliko mjeseci nakon Eura, Hrvatska i Francuska ponovno su se susrele u na Olimpijskim igrama u Pekingu, i to dva puta. Oba puta slavili su Francuzi. Bolniji je naravno, bio poraz u polufinalu. U sitnim noćnim satima po hrvatskom vremenu,  Narcisse i Burdet su bili nerješiva zagonetka za našu obranu i odveli su Francusku u finale, u kojem su slavljem protiv Islanda osvojili prvo olimpijsko zlato u povijesti. 

SP 2009. Hrvatska - skupina: Hrvatska - Francuska 22:19

                                  - finale:    Francuska - Hrvatska 24:19 

2009. godine dogodio se poraz koji nas još uvijek najviše boli. Hrvatska je bila domaćin Svjetskog prvenstva. Izgrađeno je mnoštvo dvorana, snimale su se navijačke pjesme, Spaladium Arena je gorila u prvoj fazi Eura - bila je to naša godina, ili smo barem tako mislili. U drugoj fazi u zagrebačkoj Areni svladali smo Francuze 22:19 i tako dodatno ojačali samopouzdanje. Nažalost, u zadnjoj utakmici turnira, Hrvatska je pokleknula i ponovno gledala u leđa momčadi Claudea Oneste, koji se okitio novim naslovom svjetskog prvaka.

EURO 2010. Austrija - finale: Francuska - Hrvatska 25:21

2010. godina - finale Eura u Austriji po mnogočemu je bilo slično onom iz Hrvatske godinu dana ranije. Hrvatska je bolje otvorila susret, no Francuzi su se brzo vratili i unijeli nervozu u redove protivnika pa se krenulo igrati gol za gol. Na poluvremenu 12:12, na kraju utakmice 25:21 - Hrvatska je i u trećem finalu protiv Francuske još jednom izvukla deblji kraj. 

OI London 2012. - polufinale: Francuska - Hrvatska 25:22

Nakon dvogodišnje pauze što se međusobnih susreta tiče (ako ne računamo prijateljske), obje reprezentacije najavile su pohod na zlatu na Olimpijskim igrama u Londonu. Na hrvatsku klupu u međuvremenu je zasjeo Slavko Goluža pod kojim je Hrvatska igrala munjevite kontranapade. Novo finale bilo je izgledni scenarij, no Francuzi su u skupini neočekivano izgubili od Islanda i dvije reprezentacije ponovno su se susrele u polufinalu.

Ponovno fantastični Omeyer, neprobojna francuska obrana i njihova pobjeda 25:22 - Onestina generacija na kraju je u finalu obranila olimpijsko zlato, a u vitrinama je imala dva naslova svjetskog te dva naslova europskog prvaka i dvojbi više nije bilo - bila je to najjača momčad u povijesti rukometa. 

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Francuska

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

EURO 2012. Srbija - skupina: Hrvatska - Francuska 

Novi dvoboj uslijedio je u posljednjem kolu drugog kruga Eura u Srbiji. Francuska se mučila u Novom Sadu i završila je posljednja u skupini drugog kruga, iako je utakmice Hrvatske protiv starih rivala bila sve samo ne lagana. U odlučujućih 15 minuta skupili smo snage i na kraju ipak uvjerljivo slavili 29:22 i osigurali polufinale, u kojem smo ispali od Srbije

SP 2013. Španjolska - četvrtfinale: Hrvatska - Francuska 30:23

Novi susret došao je tek nekoliko mjeseci kasnije - na SP-u u Španjolskoj Hrvatska i Francuska igrale su četvrtfinale. Kod Francuza više nije bilo braće Gille, a Hrvatska je na prvenstvo po prvi put otišla bez Ivana Balića. Radilo se tu, svakako, o posljednjem okršaju dvaju velikih rukometnih generacija. Francuska reprezentacija nakon prvenstva kreće u fazu obnove i izgradnje nove reprezentacije na odličnim temeljima. U novom žestokom dvoboju ovog puta slavila je Hrvatska 30:23, no u polufinalu su bolji bili Danci. Teško izborena pobjeda nad Francuskom ponovno je uzela svoj danak i Kauboji nisu imali snage za veći uspjeh. 

EURO 2016. Poljska - skupina: Francuska - Hrvatska 32:24

Posljednji susret između Hrvatske i Francuske odigrao se na Europskom prvenstvu u Poljskoj 2016. godine. U drugoj fazi turnira, Francuska je uvjerljivo slavila 32:24 i naočigled riješila pitanje polufinala. Međutim, Hrvatska je sjajno reagirala i u posljednjem kolu iskoristila poraz Francuza od Norveške te pobijedila domaćina Poljsku s 14 razlike i zahvaljujući gol razlici osigurala polufinale ispred Francuza, polufinale u kojem su bolji od nas bili Španjolci.

OI Rio 2016. - skupina: Hrvatska - Francuska 29:28

Bilo je jasno da pretposljednje kolo u skupini na Olimpijadi u Riju odlučuje o pobjedniku skupine, bez obzira što Hrvatska u posljednjem kolu još mora igrati protiv Tunisa, a Francuska protiv Danske. Kauboji Željka Babića odigrali su fantastičnu utakmicu i pobijedili 29:28 te prošli u četvrtfinale, a zatim razočarali u susretu s Poljskom i oprostili se od turnira.

25 službenih utakmica - 14 pobjeda Francuske, 10 pobjeda Hrvatske i tek jedan remi. U velikoj većini slučajeva radilo se o velikim polufinalima, finalima, ili pak o odlučujućim susretima grupne faze koje su odredile sudbinu jedne i druge reprezentacije u nastavku natjecanja. Jednom riječju - epske utakmice!

Danas je na rasporedu i 26. dvoboj, dvoboj u kojem Hrvatska, nadamo se, može poboljšati svoj skor s najvećim rivalima i osigurati polufinale Eura. Smjena generacija obavljena je kod obje ekipe, Oneste više nema na francuskoj klupi, Červar pak po prvi put u novom mandatu ponovno na čelu Hrvatske. Francuska je dosad definitivno bila uspješnija, nadajmo se da će stvari s večerašnjom utakmicom krenuti u suprotnom smjeru, u suprotnom će ovaj EURO ostati još jedna bolna uspomena.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo