dođi, idemo kampirati / Idealan početak toplog ljeta garantira odličan filmski i glazbeni program Tabor film festivala

Image
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

Doživljaj jedinstvenog ambijenta dvorca Veliki Tabor i okolne prirode uz bogat filmski i glazbeni program ono je što nudi ovogodišnji Tabor film festival

20.6.2016.
17:00
Matija Topolovec/PIXSELL
VOYO logo

Dvorac Veliki Tabor uskoro po četrnaesti puta postaje okupljalištem zaljubljenika u film, te ove godine otvara svoja vrata od 7. do 10. srpnja 2016. svima koji na najbolji mogući način žele započeti dugo toplo ljeto. Prošlogodišnji koncept u kojem su se uz raznoliki filmski program otvorili i dodatni prostori unutar i oko dvorca za dojmljive glazbene izvedbe ove će se godine nastaviti, i to u još bogatijem izdanju, te će i 14. Tabor film festival biti u znaku fuzije filmske umjetnosti i glazbe.

Pored novog ruha - vizualnog identiteta za koji je ove godine zadužena agencija Bruketa&Žinić OM, otvara se i novo mjesto za filmske projekcije, pa već poznate taborske lokacije  Kino Tabor Varoš i Kino Rustica, dobivaju pojačanje pod nazivom Kino Kula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz natjecateljski dio, međunarodnu i domaću konkurenciju u kojima će se naći više hrvatskih i regionalnih, ali i svjetske premijere, popratni programi ove godine zaslužuju posebnu pozornost. Među njima treba istaći izuzetno zanimljivu retrospekciju filmova crnogorskog redatelja Ivana Salatića, čiji film Dvorišta nosi titulu prvog filma crnogorske kinematografije koji je uvršten u službenu konkurenciju venecijanske Mostre. Snažna autorska figura nove generacije crnogorskih filmaša, Ivan Salatić redatelj je posebno hvaljen od filmske kritike. Motiv  tjeskobne svakodnevice priobalnog gradića jedan je od vodećih motiva filmova ovoga autora, koji će se taborskoj publici, osim kao član međunarodnog žirija, predstaviti s četiri svoja hvaljena filma: Daljine, Zakloni, Intro i već spomenutim Dvorištima.

Na spomen finske kinematografije većini će asocijacija biti Aki Kaurismaki, no Tabor ide i dalje od toga, te ove godine donosi sjajan uvod u najrecentnija kretanja i tendencije nove finske kinematografije, predstavljajući autore koji tek dolaze. Nakon što je na ovogodišnjem Cannesu nagradu Un certain regard osvojio redatelj Juho Kuosmanen, netom završeni student filmskog odsjeka ELO Sveučilišta Aalto iz Helsinkija , finski film ponovo se vraća u fokus. Program kojim će se taborskoj publici predstaviti najuspješniji filmovi ovoga fakulteta posebno je za ovu priliku sastavio Olaf Möller, predavač filmske povijesti istoimenog sveučilišta i jedan od najcjenjenijih europskih filmskih kritičara i selektora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao nositelj filmske festivalske ponude Hrvatskog zagorja, Tabor film festival želi osvijestiti vezu između filmske umjetnosti i ovog geografskog područja, pa se od ove godine uvodi novi program Zagorski specijal, u kojem će se prikazivati filmovi čiji se topos Zagorje ostvaruje na razne načine - od lokacija na kojima su snimljeni do autora podrijetlom ili nastanjenih u ovome kraju. Prvi autor kojeg će se ovim programom predstaviti hrvatski je redatelj David Kapac s filmovima Trajna posudba te horrorom Zagorski specijalitet.

U suradnji s Europskom filmskom akademijom Tabor i ove godine donosi program Kratko je bitno!, kojim se predstavljaju prošlogodišnji kandidati za prestižnu nagradu EFA-e u kategoriji kratkometražnog filma. Raznovrsnost tema i autorskih pristupa, od angažiranih dokumentaraca do filmskih ekesperimenata, svjedoči o živosti europske filmske scene, a među petnaestak fimova ovoga programa gledatelji će imati prilike pogledati i film Piknik hrvatskog redatelja Jure Pavlovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni ove godine filmske zabave neće nedostajati, pa će se na festivalskom meniju već treću sezonu naći Sound&Vision i Noć žive publike, što je novi naziv za program znan kao Noć filma. Sound&Vision donosi izbor filmova izrazite vizualnosti, a za zvučnu podlogu koja se izvodi uživo pred gledateljima ove godine zaduženi su glazbenici Josip Maršić i Zoran Medved, duo koji stoji iza projekta JMZM. Interaktivni program Noć žive publike, u kojem publika uz pomoć moderatora Zorana Kelave komentira i zvučnim pomagalima slobodno iskazuje emocije i reakcije na filmove, ponovo će donijeti izbor humorističnih i neobičnih filmova među kojima će se birati onaj najotkačeniji, koji je najviše raspoložio i iznenadio posjetitelje. Uz sve navedeno, popratni filmski program dodatno će popuniti izbor filmova za djecu s nedavno završenog Kiki festivala, te izbor video spotova prijateljskog Split Spot Festivala.

Primamljivost i raznovrsnost glazbenog programa, koji će se odvijati svake večeri, osiguravaju neka od vodećih glazbenih imena hrvatske i regionalne scene. Pod parolom "festival koji se daleko čuje" na velikotaborskim pozornicama naći će se Rundek Cargo Trio, Kultur Shock, Repetitor, Kries, Naxatras, ABOP, Pridjevi, Radio Aktiv, Rolin Humes, FOR i Breakdown te pobjednici natječaja za hrvatske i slovenske bendove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog velikog interesa, ove godine ponovo će biti organiziran kamp za posjetitelje koji se žele više dana utaboriti oko dvorca. Nezaboravan doživljaj  jedinstvenog ambijenta dvorca Veliki Tabor i okolne prirode uz bogat filmski i glazbeni program, ono je što nudi ovogodišnji Tabor film festival . Možete li zamisliti bolji početak ljeta?

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo