GRAĐANI U AKCIJI / Inicijativa 'Spasimo Koranu': 'Ne želimo gradnju zida kod slapa, žalit ćemo se na rješenje Županije'

Image
Foto: KAportal

Zid će narušiti krajobraz koranske obale u središtu Karlovca pa inicijativa traži da se onemogući njegovu gradnju

30.5.2019.
12:30
KAportal
VOYO logo

Nakon što se otkrilo da će gradnji novog hotela na lijevoj obali Korane kod slapa prethoditi gradnja betonske grdosije, zida visine dva i pol metra dugog 195 metara, brojni Karlovčani angažirali su se u novoj građanskoj inicijativi pod nazivom “Spasimo Koranu”.

U svom prvom javnom obraćanju navode da će predati žalbu na rješenje Karlovačke županije jer će zid, kako upozoravaju, “narušiti krajobraz koranske obale u središtu Karlovca”, prenosi KAportal, koji je i prvi izvijestio o gradnji zida na Korani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Od gradonačelnika Karlovca Damira Mandića i karlovačkog župana Damira Jelića te predstavničkih vlasti na lokalnoj i regionalnoj razini kao i od drugih institucija i službi zahtijevamo da se svim zakonskim sredstvima onemogući izgradnja zida na toj lokaciji. Tražimo potpunu i preciznu informaciju o namjerama investitora, da se uopće transparentnije donose rješenja i odluke vezane uz obale Korane u Karlovcu te posebno da se na preglednom mrežnom mjestu objavi sva dokumentacija vezana za ulaganja na toj vrijednoj gradskoj lokaciji, kako ona prošla, tako i važeća'', navodi inicijativa 'Spasimo Koranu'.

Također traže da se za trajno arhitektonsko i urbanističko rješenje na toj lokaciji raspiše i provede arhitektonsko-urbanistički natječaj, kao što nalaže i Generalni urbanistički plan, jer je to najbolji način ostvarenja vrsne arhitekture, uz napomenu da će organizirati prosvjedna druženja te različite umjetničke programe na lijevoj obali Korane u Karlovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pozivamo sve građane, neformalne grupe građana i organizacije da podrže ove zahtjeve i da se priključe inicijativi kako bismo osujetili namjere dodatnog skrnavljenja prostora koji ima emotivnu, urbanističku, krajobraznu i svaku drugu vrijednost za svakog Karlovčanina. Javnost je po pitanju arhitektonskih i urbanističkih rješenja na tom mjestu ignorirana i izigrana. GI 'Spasimo Koranu' će pozorno pratiti daljnja događanja, obavještavati javnost i na njih prikladno reagirati. Smatramo da je javnost promišljeno zaobilažena u odlučivanju o toj lokaciji, kažu u Inicijativi.

Priopćenje su potpisali Društvo arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac, Pan – udruga za zaštitu okoliša i prirode, Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka i aktivisti Marin Bakić, Tatjana Basar, Ines Curman, Ivana Francisković Olrom, Denis Frančišković, Valentina Gambiroža, Peđa Gvozdić, Vladimir Lay, Darko Lisac, Dario Olrom, Brankica Petrović i Vladimir Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo