PULA - Dok se Vlada hvali kako je ministarstvo turizma, koje vodi IDS-ov ministar, među boljim ministarstvima u ovom mandatu ostaje činjenica da je prvi ministar turizma podnio ostavku zbog 'trgovanja utjecajem', a zanimljivo je i to da u posljednje četiri godine u Istri nije sagrađen niti jedan novi hotel, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Damir Kajin.

Kao mogući primjer zašto ništa nije napravljeno u Istri Kajin spominje slučaj austrijskog poduzetnika Georga Lista koji je, nakon što je odbio platiti pola milijuna eura mita da bi realizirao Polo projekt podno Motovuna, naišao na podmetanja i optužbe od toga da je uzurpirao tuđe zemljište pa do proglašavanja dilerom.

- List je na Visokom trgovačkom sud u Zagrebu prošloga tjedna dobio spor protiv Istarske županije, Azzrija i DORH-a te je dokazao da je legalno kupio nekretnine ispod Motovuna i da nije uzurpirao ničije zemljište, kazao je Kajin te dodao kako upravo Listov primjer može govoriti zašto niti jedan hotel nije sagrađen u Istri za vrijeme Veljka Ostojića i Darka Lorencina.

Osvrnuo se i na nedavni intervju Ive Jospiovića u kojemu kaže da je imao uvid u detaljan popis djelatnika Udbe te da na njemu nije Karamarko.- Znači li to da je bivši predsjednik imao priliku vidjeti i što se dešavalo kada je riječ o kriminalu, drogi, nepotizmu, izvlačenju javnog novca... a po pitanju čega nije učinjeno ništa. Ne znam da li se ovdje Karamarko abolira zbog ZAMP-a ili nečeg drugog, pita se Kajin.

Komentirao je i nove Vladine mjere, poput vaučera za struju, veće invalidnine i naknada za samce i samohrane roditelje te rješenje problema 'švicaraca' ustvrdivši da je sve to dobro jer će se te mjere izravno dotaknuti 450 tisuća ljudi, samo je pitanje, kaže Kajin, tko će sve to platiti. - Bez kontroliranja deficita nema pravih reformi i smanjenja javnog duga stoga ako Vlada već želi građanima olakšati život, treba prvo razmisliti o vraćanju PDV-a na 23 posto. (iPress)