Prije gotovo 90 godina / Kako je Tin Ujević pisao o demografiji Splita: Doseljenici su stvarali novu dušu grada

Image
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Pod naslovom "Privlačenje Splita" Tin Ujević piše o ovom gradu u vrijeme kad je premašao 40.000 stanovnika

15.12.2019.
16:00
Grgur Zucko/PIXSELL
VOYO logo

"Stvarno je dobro činiti dobro pa tako primjerice kupujući na dobrotvornoj rasprodaji naletite na Ujevićeve feljtone, a u jednom od njih bonbončić - priča o splitskoj demografskoj situaciji 1930. godine", piše Splitski dnevnik.

Pod naslovom "Privlačenje Splita" poznati hrvatski književnik Tin Ujević piše o ovom gradu u vrijeme kad je upravo premašio 40 tisuća stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvještaj je to o kongresu gradova tog doba, gdje su uza Split bili i predstavnici Trogira, Hvara, Dubrovnika i Šibenika, a Ujević zapravo uglavnom piše o izlaganju doktora Ive Rubića, tada mladoga geografa koji će poslije postati jedan od najpoznatijih hrvatskih antropogeografa.

"Split je sam poslije rata znatno porastao. Ta se činjenica ne osjeća samo u življem tempu saobraćaja i svakodnevne djelatnosti: ona zorno udara u oči kod izgradnje novih predgrađa koja s više šarenila i udobnosti streme k slobodnom zraku i sunčanim poljima", pomalo lirski opisuje Ujević širenje Splita u tim godinama kao i stil gradnje koji sve više ide - u visinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O dr. Rubiću piše da je mladi znanstvenik (u to je doba imao 33 godine), ali da je već pokazao veliko znanje, a Ujevića je posebno razveselio Rubićev znanstveni stav kako Split i dalje nije iskoristio sav svoj potencijal te da bi se u budućnosti mogao razvijati i više nego što se u to doba očekivalo.

S ove vremenske distance od gotovo 90 godina, možemo kazati kako su i Ujević i Rubić bili u pravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda najzanimljiviji dio svakako je o nastajanju tog duha grada Splita, koji je u to vrijeme već bio drukčiji od drugih gradova na obali. Svakako je najbolje jednostavno prenijeti što je Ujević, potaknut Rubićevim izlaganjem, o tome napisao:

"Broj i stanje škola, razina obrta, industrije i svih grana privrede, pa naročito saobraćajne veze na razne strane, dovele su dotle da se smatra da je u Splitu broj doseljenika nešto malo premašio brojke samoniklog življa. Uslijed toga duh Splita biva i manje konzervativan, on gubi staru tipičnu fizionomiju, a svoju ličnost pokazuje više time što raznolike i često suprotne uticaje prekaljuje unutrašnjom vatrom u novi kalup. Po mješavini svih elemenata koji su raznoliki porijeklom, načinom života, zanimanjem i shvatanjem, Split se udaljio i od trgovačkog Sušaka, i od ratarskog Šibenika, i od brodograditeljske Korčule, i od gosparskog Dubrovnika. Od svega toga on ima ponešto u sebi; ali je sinteza nova, splitska i originalna", napisao je Ujević, piše Splitski dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo