Umjetna jezera / Kako nastaju akumulacijska jezera

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

​Akumulacijska jezera nastaju djelovanjem čovjeka. Izgradnjom brane u kojoj se voda pohranjuje radi dobivanja električne energije, natapanja ili opskrbe stanovnika vodom.

18.5.2018.
22:22
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Najveća akumulacijska jezera su na Nilu, Dnjepru, Angari, Zambeziju, a brojem akumulacijskih jezera ističu se Volga i Tennessee.

Rezervoar (francuski: réservoir) je umjetno jezero stvoreno potapanjem područja koja ostaju iza brane. Neka od najvećih svjetskih jezera čine rezervoari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjetna jezera također mogu biti namjerno napravljena iskopavanjem ili potapanjem otvorenih rudnika. Najbolje mjesto za gradnju brane moraju odrediti geodeti, a često je potrebno da se ljudi i/ili povijesna nalazišta premjeste.

Za gradnju brana geodeti pronalaze riječne doline koje su duboke i uske pa bočne strane dolina tada imaju ulogu prirodnih zidova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzmimo za primjer Fužinarski kraj koji je izuzetno bogat vodom. Da bi se ta silna količina vode iskoristila, u Fužinama su izgrađena čak tri akumulacijska jezera, izuzetno bogata ribom te predstavljaju pravi mamac za ribiče.

Image
Image

Dubravsko jezero - treće po veličini umjetno akumulacijsko jezero

Međimurje također ima svoja akumulacijska jezera. To su jezera naših hidroelektrana na rijeci Dravi. Rijeka Drava je, na svom  putu od izvora u talijanskom Južnom Tirolu pa do ušća u Dunav, pregrađena hidroelektranama čak 22 puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Dubravsko jezero - treće po veličini umjetno akumulacijsko jezero

Hidroelektrana Čakovec i hidroelektrana Dubrava velikim dijelom spadaju u Međimurje. Obje su višenamjenske, protočne hidroderivacijske elektrane.

Izgradnjom akumulacijskih jezera na svoje su došli i brojni ribiči, kojima jezera čine nepresušan izvor ribe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se ekološki učinak još utvrđuje, možemo zaključiti da akumulacijska jezera bitno utječu na specifičnu mikroklimu kraja.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo