Bonton elektronske komunikacije / Kako započeti mail - pravila za komuniciranje putem maila

Image
Foto: Pixabay

U moderno vrijeme kada neprestano raste važnost elektronskih oblika komunikacije vrlo je važno znati kako započeti mail.

21.4.2018.
7:05
Pixabay
VOYO logo

Postoji zlatno pravilo internet bontona koje morate poštivati u ovom svijetu, to je da se kada se obraćate nekome putem monitora i tipkovnice, ispred svakog računala nalazi se živ čovjek. Iako ne komunicirate lice u lice, u svakom trenutku poštujte sugovornika.

I na kraju, ono što nekoj osobi ne biste rekli u lice, nikada nemojte to reći ni mailom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, kako započeti mail?

Mail uvijek započnite pozdravom, a osobi kojoj mail šaljete obratite se onako kako biste joj se obratili i da je sretnete. Ukoliko mail šaljete nepoznatoj osobi, ili osobi kojoj biste se inače obratili s Vi, obavezno započnite mail sa „ Poštovana gospođo ...“ „Poštovani gospodine...“ „Gospodo...“ i tako dalje.

Neka osobi kojoj se obraćate već na samom početku bude jasno tko joj se obraća i zašto. Pazite jako na pravopis i gramatiku. Poneka greška svakome se može dogoditi, ali tekst pun grešaka je nešto što se smatra nepoštivanjem osobe kojoj mail šaljemo, i povrh svega je jako ružno za vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay
Image
Foto: Pixabay

Velika slova se koriste samo ako bismo nešto naglasili u tekstu, pa ih tako za nešto drugo nije preporučljivo koristiti. Velika slova u mailu, mogu „zvučati“ kao da vičete.

Emotikone koristite, ali s dobrom dozom mjere. Ne pretjerujte!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što ste naučili kako započeti mail potrebno je da štedite tuđe vrijeme. Mail nije telefonski razgovor niti susret, zato brzo pređite na stvar.
Ako poštivamo ova „nepisana“ pravila, ostavljamo dojam pismene i zrele osobe.
Uvijek prije nego mail napišete. Razmislite malo o tome kako započeti mail, a svaki tekst prilagođavajte osobi kojoj ga šaljete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo