znate li? / Koja je razlika između 4G i 5G mobilne tehnologije te koji mobiteli imaju 5G?

Image
Foto: Promo

2000-ih je dominirala 3G tehnologija, a tijekom posljednjih, mogli bismo reći, desetak godina dominira 4G. Trenutno je na "rasporedu" 5G tehnologija sa svim svojim prednostima i poboljšanjima

3.1.2022.
13:30
Promo
VOYO logo

Svakih nekoliko godina mobilna industrija redovno obavlja nadogradnju svoje bežične infrastrukture. Prve 5G mreže pojavile su se pretprošle godine u SAD-u, a to za sobom povlači važna pitanja koja se tiču razlika između 4G i 5G, prednosti te nedostataka.

Ključne razlike između 4G i 5G tehnologija

Veća brzina 5G tehnologije

Glavna tema gotovo svih razgovora o razlikama između 4G i 5G tehnologije tiče se brzine. Budući da je svaka generacija mobitela i mobilne tehnologije bolja odnosno naprednija od one prethodne, isto se može reći i za 5G mrežu. 4G mobilna tehnologija može dosegnuti maksimalnu brzinu od oko 100 Mbps, no performanse u stvarnom svijetu nerijetko su do 35 Mbps. S druge strane 5G ima tehnologija ima puno veći potencijal od 4G mreže. Brža je i do 100 puta od 4G, što uvelike utječe na odabir određenog pametnog telefona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5G mreža može 'podnijeti' korištenje više uređaja odjednom

Prethodne generacije mobilnih mreža kao što je 4G ponekad su imale znatne poteškoće u situacijama kada na se na jednom mjestu koristi veći broj uređaja. Vjerojatno ste to i sami nekad doživjeli kad ste tijekom koncerta ili nogometne utakmice pokušavali nazvati prijatelja ili poslati poruku. 5G tehnologija ovaj je problem riješila inteligentnim „prijenosom“ na svaki uređaj i to s velikom preciznošću koja omogućuje korištenje i do milijun uređaja na jednom kvadratnom kilometru.

5G mreža dizajnirana za fleksibilniju upotrebu

Dok je 4G tehnologija bila rezervirana uglavnom za mobitele, 5G mreža dizajnirana je za puno širu upotrebu. Ona čak može funkcionirati i kao više zasebnih mreža, i to u isto vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolja latencija

Latencija bi se mogla opisati kao vrijeme u kojem informacija putuje između dvije točke. Kod 4G mreža latencija iznosi oko 200 milisekundi, a od 5G mobilne tehnologije očekuje se da će smanjiti to vrijeme na zaista impresivnu 1 milisekundu. Korištenje 5G mreže za brzo slanje i primanje informacija uvelike će pomoći u razvoju novih uređaja i usluga koje se ne tiču samo mobilne industrije nego i ostalih sfera života.

Nedovoljna pokrivenost 5G mrežom

Čak i nakon čitavog desetljeća u svijetu još uvijek postoje udaljena i ruralna područja koja imaju lošu 4G pokrivenost. Budući da je 5G tehnologija tek na samom početku, logično je naslutiti da isto tako može proći 10-ak pa i više godina dok ne „pokrije“ čitav svijet. 5G tehnologija je trenutno prisutna u otprilike 500-tinjak američkih gradova, no bitno je napomenuti da je pokrivenost ograničena, no često je riječ o optimalnom korištenju mobilnih usluga. Vjerojatno vam je svima poznato da se u i Hrvatskoj planira pokrenuti 5G mreža, a Osijek je jedan od prvih gradova u kojima je dostupan 5G signal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji mobiteli imaju 5G mrežu?

Danas postoji puno veći izbor 5G pametnih telefona nego što je bio prije godinu i pol dana. Bez obzira na to što je možda u vašem području 5G signal još uvijek nedostupan, to ne znači da ne možete kupiti jedan takav mobitel i kada to bude omogućeno uživati u odličnoj brzini i prijenosu informacija. Primjerice, najnoviji Samsung pametni telefoni podržavaju 5G mrežu. Samsung Galaxy 21 pruža odličnu 5G povezivost, a svakako treba spomenuti i općenite performanse pametnog mobitela, vrhunski procesor te trostruke stražnje kamere s kojima vam ništa neće promaknuti. Od mobitela koji podržavaju iOS operativni sustav ističemo iPhone 13 Pro, iPhone 13 mini te iPhone 13 Pro Max. 

5G tehnologija je najnoviji oblik bežične mobilne tehnologije koji poboljšava brzinu i performanse prilikom korištenja pametnih telefona. U isto vrijeme mobilni operateri postaju svestraniji, budući da im 5G omogućuje korištenje mreže ne samo u vlastitom domu nego i u automobilu, bolnicama, tvornicama i ostalim sektorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo