OSVOJI ESPRESSO APARAT / Kratka povijest nastanka espressa

Image
Foto: Facebook Copis

Poput mnogih velikih izuma, espresso aparati su ’rođeni’ iz nužde. Ideja inovatora je bila ubrzati proces izrade kave.

29.11.2016.
9:29
Facebook Copis
VOYO logo

Pojam caffe-espress se koristi od još od 19. stoljeća, znači i prije postojanja aparata za espresso. Caffee-espress se odnosio na kavu po narudžbi koja se izrađivala na klasičan način stavljajući mljevenu kavu u vodu. Takva kava je trebala ispuniti nekoliko uvjeta:

  • Zrna moraju biti svježa
  • Zrna kave se melju neposredno prije izrade kave
  • Kava se ispija odmah nakon kuhanja

No takav način izrade kave je oduzimao previše vremena, pogotovo ako je postojao velik broj narudžbi u kavani. Inovatori toga vremena stoga su se pozabavili bržim načinom izrade kave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook Copis
Image
Foto: Facebook Copis

Espresso se prvi put pojavio u Italiji u ranom 20. stoljeću. Naime, inovator Luigi Bazzera, i sam frustriran dugotrajnim procesom izradom kave, odlučio je osmisliti brži način pripreme kave.

Bazzera je 1901. izradio stroj kojeg je nazvao „Fast coffee machine“. Budući da je riječ 'Espresso' znači brzo na talijanskom jeziku, naziv napitka iz ovog stroja se skratio na ime po kojem ga i danas poznajemo.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bazzera je otkrio da dodavanjem pritiska pare ne samo da se smanjuje vrijeme izrade kave, nego se dobije i jači i robusniji okus kave. Taj novi proces uspijevao je izvući najbolje iz zrna kave te izbjeći pretjeranu ekstrakciju.  

Nažalost, Bezzera nije bio toliko talentiran za marketing i prodaju kao što je bio u inženjerstvu. Godine 1905., poduzetnik Desidero Pavoni je kupio prava na Bezzerov stroj te ga je patentirao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Copis
Image
Foto: Copis

Pavoni je svoje ime stavljao uz sve što ima veze s espressom. Tako se na fotografijama iz toga vremena jasno vide plakati uz kavane na kojima piše „Cafe Espresso- La Pavoni“. Dakle, Bezzera je odgovoran za izum aparata za espresso, ali Pavonijev marketing je ono što je promijenio način na koji pijemo kavu.

Ostatak 20. stoljeća se radilo na usavršavanju aparata za espresso i kako ga učiniti što dostupnijim širim masama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je 1934. godine Francesco Illy razvio prvi aparat s automatskim regulatorom vode i porastom pare, a 1961. godine Valente je izumio "Faemu E61", prototip suvremenog espresso aparata.

Val inovacija je doveo do današnje tehnološke revolucije aparata za kavu. Strojevi su potpuno automatizirani te pritiskom jedne tipke pokrećete izradu finog espressa. Moderni aparati za espresso omogućuju veću preciznost i prilagođavanje tlaka. Ovi aparati su se usavršili do te mjere da rade kavu u rangu najbolje obučenih barista. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvoji espresso aparat Mitaca i9!

Moderna tehnologija nam uvelike olakšava život. To se odnosi na sve suvremene kućanske aparate pa tako i na aparate za espresso. Uživanje u šalici dobrog espressa više nije rezervirano samo za kafiće, nego uz kvalitetan aparat možemo okusiti čari pravog talijanskog espressa i kod kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Copis
Image
Foto: Copis

Ako ste razmišljali o nabavi espresso aparata, sada ga imate priliku osvojiti! Radi se o aparatu Mitaca i9 u koji idu illy / Mitaca forte kapsule i koje rade odlični espresso.

Kako osvojiti espresso aparat?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Fotkaj svoj illy espresso ritual i osvoji vrijednu nagradu (upotrijebi maštu!)
  • Fotku postavi na službeni Facebook Copis (ondje pronađi detalje natječaja)
  • Fotografija s najviše lajkova osvaja espresso aparat 

Ime sretnog dobitnika ili dobitnice objavit ćemo 28. prosinca.

Za samoposlužne aparate koji rade najfiniji espresso obratite se u Copis. Ondje ćete pronaći velik izbor vrhunskih aparata koji se pune gurmanskim talijanskim sirovinama i poznatim brandovima kave poput illy caffe koja s ponosom nosi znak talijanske izvrsnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo