SVE VIŠE ŽRTAVA / Liječnici Hitne pomoći ne smiju dati serum na licu mjesta: Evo što učiniti ako vas ugrize poskok

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

U periodu između 2011. i 2015. godine u Hrvatskoj su zbog ugriza otrovnice hospitalizirane 124 osobe

31.3.2019.
14:40
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Nedavni slučaj u kojem je na Kalniku planinara ugrizao poskok, ponukao je KAportal da istraži kakva je situacija s ugrizima zmija i opskrbljenošću serumom na području Karlovačke županije. Čini se kako razloga za zabrinutost nema, još manje za paniku, iako nije naodmet znati i kako se ponašati i što očekivati u slučaju ugriza.

"Ljudi prije svega trebaju znati da, osim u zaista iznimnim slučajevima, ugriz poskoka nije toliko opasan da bi reakcija morala biti hitna. To se odnosi već na samo mjesto događaja, gdje nikako ne treba postupati po raznim narodnim pričama, pokušavati isisati otrov ili bilo što slično, već imobilizirati stradalog, prvenstveno dio na kojem je ugriz. Sve ostalo odvija se u bolnici pa tako dolazimo i do reakcije timova Hitne pomoći. Dakako, nije pogreška nazvati Hitnu ukoliko dođe do ugriza poskoka, mi ćemo obaviti sve ostalo u skladu s pravilima struke, ali naši liječnici u pravilu vam neće na licu mjesta dati serum, jer je njegovo davanje u izvanbolničkim uvjetima vrlo opasno i može nanijeti puno veće posljedice nego sam ugriz. Iznimke uvijek postoje, ali valja reći i da su na karlovačkom području napadi zmija izuzetno rijetki", ističe Mario Vrabac, voditelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijelom je to možda i zato jer su planinari i osobe koje češće borave u području u kojem ima zmija otrovnica upoznati s procedurom, ali dr. Vrabac ističe kako se u njegovih 26 godina rada u Karlovcu intervencije zbog ujeda zmije mogu nabrojati na prste jedne ruke.

Dogodi li se ipak ugriz poskoka, ne treba paničariti. I nekoliko sati je više nego dovoljno za primanje seruma, a i ne primite li ga na vrijeme dobre su šanse da ćete preživjeti, jer hrvatske zmije ipak nisu otrovne poput afričkih i azijskih zmija otrovnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretno, u periodu između 2011. i 2015. godine u Hrvatskoj su zbog ugriza otrovnice hospitalizirane 124 osobe, najviše u Dalmaciji, a zabilježena su samo dva smrtna slučaja, koji su imali svoje dodatne specifičnosti kao što je tragičan slučaj koji je potresao Hrvatsku kada je na splitskom području poskok za glavu ugrizao jednomjesečnu bebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo