Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
VELIKA TRAGEDIJA U DUBROVNIKU

Radovi u HE Plat izvedeni bez građevinske dozvole, do pogibije radnika doveo niz propusta!

U fokusu nije sam uzrok požara koji se dogodio nego mogući propusti koji su se događali godinama prije nesreće

Image
Foto: Dubrovački dnevnik
Dubrovački dnevnik/ 19.3.2019. u 20:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Otkako su u hidroelektrani Dubrovnik u Platu svoje živote izgubili djelatnici DavorPozniak, Ivica Zvrko i Mato Maškarić prošlo je više od dva mjeseca.

Iako DORH još nije dao svoju konačnu riječ i službenu verziju događaja, kako vrijeme protječe, sve su glasnije priče oko toga kako su djelatnici svoje živote izgubili zbog niza propusta, a ne zbog puke slučajnosti, jer se u HE Dubrovnik dogodio požar, piše Dubrovački dnevnik.

Iako se slučaj na samom početku znao uspoređivati s kornatskom tragedijom, u kuloarima se govori kako se u kriminalističkim istraživanjima koja su još uvijek u tijeku ništa ne prepušta slučaju. DORH vrijedno radi na utvrđivanju odgovornosti, a navodno u fokusu nije sam uzrok požara koji se dogodio nego mogući propusti koji su se u hidroelektrani, kako doznaje Dubrovački dnevnik, događali godinama prije same nesreće.

Radovi su se radili po projektu, ali bez potrebne građevinske dozvole.

Od dobro upućenihizvora doznaje se kako temeljni problem leži u tome što za projekt rekonstrukcije HE Dubrovnik nije ishođena građevinska dozvola. Sam projekt adaptacije hidroelektrane iz 2015. godine, prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, postoji, izrada projekta je uredno plaćena, no sam dokument nikada nije formaliziran jer se nije išlo u proceduru ishođenja građevinske dozvole. U prijevodu, radovi su se radili po projektu, ali bez potrebne građevinske dozvole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kako je Dubrovački dnevnik prvi pisao, Inspektorat rada utvrdio je nepravilnosti u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu, a prema DORH-u su krajem siječnja upućene kaznene prijave. Nepravilnosti se, prije svega, odnose na materijal koji je ugrađen u strop i koji je lako zapaljiv.

Prema nalazu inspekcije, a kako je tada pisao Dubrovački dnevnik, utvrđeno je kako je poslodavac ugradio 'valoviti poliester u roli'. U izjavi o svojstvima materijala stoji kako je riječ o zapaljivom i lako zapaljivom materijalu koji se kao takav nije mogao nalaziti u postrojenju. Inspekcija je u svom nalazu naglasila kako su time prekršene odredbe Zakona o zaštiti na radu te kako, slijedom toga, HEP nije osigurao to da su radna mjesta njihovih zaposlenika u svakom trenutku sigurna. Također, prema nalazu inspekcije, nije se osiguralo da se hidroelektrana koristi u skladu s pravilima zaštite na radu i propisima. Osim toga, inspekcija navodi kako se ugradnjom navedenog materijala ugrozio život radnika te njihovo zdravlje.

Upravo se čita

U zidu gdje je izbio požar nalazila se i rupa koja nije sanirana

Iako do službene verzije događaja vrijedi pričekati zaključak DORH-a, požar je, prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, krenuo od mjesta na kojem su priključeni kabeli koji se ne odnose na proizvodnju električne energije nego na videonadzor, klima uređaje i slično. Navedeno povlači pitanje koliko se ažurno vodila evidencija o novim kabelima koji su spojeni te jesu li isti redovito održavani u svrhu njihove protupožarne zaštite.

Iz više povjerljivih, dobro upućenih izvora Dubrovački dnevnik doznaje kako se u zidu gdje je izbio požar nalazila i rupa koja nije sanirana. Prema neslužbenim informacijama, vatra je kroz tu rupu zahvatila strop od lako zapaljivog materijala što je stvorilo ogromne probleme. Već se naveliko govorilo kako požar nije imao velike razmjere, no kako je temeljni problem predstavljao crni gusti dim zbog kojeg su se djelatnici koji su se zatekli u postrojenju teško orjentirali, a trojica poginulih radnika su, bježeći od dima, silazili sve niže u postrojenje da bi naposljetku bili primorani skočiti u odvodni kanal u kojem su izgubili svoje živote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Navodno su se na mjestima u postrojenju gdje su nekoć bile metalne ploče nalazile rešetke kroz koje se dim brže širio postrojenjem zbog čega su djelatnici bili primorani bježati. No, do konačne verzije događaja svakako će trebati pričekati službeno priopćenje DORH-a, piše Dubrovački dnevnik.

Dubrovački dnevnik/ 19.3.2019. u 20:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba