KAKO SE HVATAO KOKAIN: Od kafića u Gružu do ulaska na kruzer, uhićenja nastavljena jutros (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikša Grljević
Dubrovačka policija u suradnji s Carinom RH, policijama susjednih zemalja i američkim obavještajnim službama SAD-a jučer je zaplijenila kokain čija je vrijednost, nakon miješanja , oko sedam milijuna kuna.

Duge cijevi, policija na više punktova, blokiranje prolaza vozilima i ulazak na kruzer koji plovi pod zastavom Paname, dio su jučerašnjeg radnog dana djelatnika PU dubrovačko - neretvanske, Carine RH i policije iz susjednih zemalja.

Operativnom akcijom 'Porat 2015' razbijen je jedan krak krijumčarske hobotnice, koja započinje u Južnoj Americi, jednom od najfrekventnijih emitivnih područja kada je riječ o distribuciji kokaina. 

Službene informacije govore kako je  temeljem početnih saznanja policijskih službenika Policijske uprave dubrovačko - neretvanske koja su ukazivala na postojanje organizirane skupine hrvatskih icrnogorskih državljana koji se bave krijumčarenjem i preprodajom većih količina kokaina za ilegalno narko tržište Republike Hrvatske i Crne Gore u srpnju ove godine, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta započela je operativna akcija „PORAT 2015“.

Akcija je rezultirala uhićenjem četiri muške osobe na području Republike Hrvatske i to trojicom hrvatskih i jednim crnogorskim državljaninom za kojeg se osnovano sumnja da je sa spomenutim hrvatskim državljanima organizirao zločinačko udruženje radi nabave kokaina i njegove daljnje preprodaje u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Tijekom jučerašnjeg dana na području Dubrovnika uhićen je jedan državljanin RH i jedan državljanin Crne Gore kod kojih je pronađen 1 kg kokaina vrlo visoke čistoće. Također jučer, po prethodnim saznanjima, pozivu i uputama policijskih službenika, u prostoru strojarnice jednog putničkog broda djelatnici carine pronašli su skrivena 3 kg kokaina vrlo visoke čistoće.

U sklopu ovog kriminalističkog istraživanja 9.listopada ove godine policijski službenici ove PU su na trajektnom pristaništu u Pločama, po izlasku s trajekta, zatekli dvoje hrvatskih državljana u posjedu 500 grama kokaina vrlo visoke čistoće, te su isti uhićeni i uz kaznenu prijavu privedeni Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

Dvojica jučer uhićenih se također sumnjiče da su krajem rujna ove godine na području Dubrovnika prodali 1 kg kokaina dvojici kupaca, hrvatskih državljana, kod kojih je droga pronađena i oduzeta, a oni su uhićeni i kazneno procesuirani.

U provođenju ove operativne akcije ukupno je pronađeno i oduzeto 5,5 kg kokaina vrlo visoke čistoće čija bi vrijednost u uličnoj preprodaji dosegla iznos od oko 3 340 000 kuna.

Protiv trojice osumnjičenih osoba Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava zbog počinjenog zločinačkog udruženja iz čl. 328 KZ-a u svezi kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190 st. KZ-a.

Dubrovački dio akcije

Kako je rečeno u obraćanju novinarima, dvojac koji je uhvaćen u osobnom vozilu koje je presretnuto na Ilijinoj glavici, kod sebe je imao kilograma kokaina visoke čistoće. Oni su, nakon izlaska iz jednog ugostiteljskog objekta u Gružu, zaustavili taksi vozilo koje je nailazilo te njime planirali napustiti uže područje Dubrovnika. 

Drugi dio akcije događao se na kruzeru, koji je jučer bio sidren na prostoru Luke Dubrovnik. Kako policija bez naloga i ne može ući na teritorij druge države, u ovom slučaju Paname, pod čijom zastavom MSC Poseia, nužan je bio angažman Carinske službe, bez koje bi pribavljanje potrebnih dozvola trajalo i do sedam dana, zbog činjenice kako Panama nema diplomatsko predstavništvo u Republici Hrvatskoj.  Na iznenađenje osoblja broda, sigurnosnih službi, kapetana i posade, droga je nađena u dijelu broda u koji putnici nemaju pristup, tri kila kokaina iznimne čistoće. 

Tko je sve uhićen?

Kako je sama akcija krenula ranije, zapljenama u Pločama, kada je dvojac iz Splita pao sa 500 grama kokaina u prvom navratu uhićena su njih dvojica, dok su jučer, u Dubrovniku uhićeni državljanin Crne Gore i državljanin RH, s prebivalištem u Splitu koji su pak imali kilogram kokaina. 

Da je načelnik PUDNŽ mislio ozbiljno prilikom izjava 'kako ovo nije kraj', svjedoči podatak kako je jutros u Splitu uhićena još jedna osoba povezana s akcijom Porat čime se broj uhićenih penje na pet.

Popularni Članci