MODERNI IVICA KIČMANOVIĆ / Otkrivamo dosad nepoznate detalje iz života Milana Bandića!

Image
Foto: RTL

On je Batman i Superman u jednom, jede snijeg, liže asfalt i radi kao konj za Zagrepčane. I dok će za neke biti moderan Ivica Kičmanović, seljak koji je zavladao metropolom, drugi smatraju da svojim političkim potezima već pet mandata zaredom uništava Zagreb.

28.2.2014.
13:06
RTL
VOYO logo

On je Batman i Superman u jednom, jede snijeg, liže asfalt i radi kao konj za Zagrepčane. I dok će za neke biti moderan Ivica Kičmanović, seljak koji je zavladao metropolom, drugi smatraju da svojim političkim potezima već pet mandata zaredom uništava Zagreb. Je li MilanBandić odličan političar unatoč brojnim skandalima koji mu se pripisuju, moći ćemo doznati u novoj epizodi dokumentarne serije 'Lice s naslovnice' u nedjelju u 21:50 sati na RTL Televiziji!

Milan Bandić rođen je u jednoj od najmanjih općina u Hercegovini, Grudama, točnije u zaseoku Pogana Vlaka. Otac mu je bio zemljoradnik sve do 70-ih kada su skoro svi očevi iz općine mahom odlazili u Njemačku zaraditi novac. Milan je bio jako vezan za majku domaćicu koja je othranila i digla na noge svu svoju djecu. Njegovog siromašnog djetinjstva i školskih dana za „Lice s naslovnice“ prisjetili su se Milanovi školski prijatelji Mladen Leko, političar Goran Marić i stranački kolega Ratko Maričević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Milanu je do osnovne škole trebalo sigurno 6-7 kilometara u jednom smjeru, pješice. Vrlo malo vremena je bilo za učenje jer smo i kao djeca radili. Duhan je obilježio naše djetinjstvo na sto načina, no osim brige, stvarao nam je i radnu naviku. Milan je još u ranoj dobi prodavao duhan i luk u Mostaru. I tada se šalio s gospođama na tržnici, na umiljat je način uspio prodati svoju robu i zaraditi za život. A pri povratku kući još bi pomagao radnicima koji grade njihovu kuću…“    

Živahni i društveni Milan (odnosno Mićo za majku, a Cvrc za prijatelje) ostvario si je životni san došavši u Zagreb na Fakultet političkih znanosti s jednom torbom i oskudnom odjećom. „Bio je jedan prosječan student, ali već tada ga je više od knjige zanimala praksa“, priznaje Milanov 'politički mentor' Zdravko Tomac. Čim je dobio diplomu politologa, zaposlio se u Partijskom komitetu na Peščenici na mjestu voditelja Opće narodne obrane i društvene zaštite. Nakon početnog raspada, Stranka demokratskih promjena (SDP, kasnije Socijal-demokrati), čiji je član, počeli su vraćati snagu u gradu Zagrebu početkom 1990-tih. A s rastom SDP-a, rastao je i Bandić, postao je bitan čovjek u stranci i samoj gradskoj skupštini… Dinko Čutura, bivši tajnik HDZ-a GO Zagreb, Boris Malešević, voditelj Milanovih izbornih kampanja, Tomislav Jelić, bivši gradski zastupnik Hrvatskog bloka, te  Josip Kregar govorit će o njegovom prijateljstvu s predsjednikom SDP-a, pokojnim Ivicom Račanom, nagovaranju HDZ-ovih vijećnika na prijelaz u SDP, njegovoj silnoj energiji i želji da postane gradonačelnik. Da bi to i formalno postao, Milan je morao pričekati do ukupnog pada HDZ-a 3. siječnja 2000. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkad je postao gradonačelnikom, Milan je bio glavna meta medija i suparnika. Njegovu smjenu tražili su nakon što je optužen da je vozio pod utjecajem alkohola, kada je uložio 500 milijuna kuna u skijašku utrku na Sljemenu, uredio Bundek, izgradio skupocjenu Arenu na Laništu i nabavio nove tramvaje, toalete i nadstrešnice, te u slučajevima izgradnje spalionice komunalnog otpada za potrebe grada Zagreba, rušenja Varšavske ulice zbog Horvatinčićeva projekta ili o Zagrebačkom Holdingu i stanovima u Sopnici. Brojnih optužaba o kriminalu, korupciji, malverzacijama i nepotizmu dotakli su se i Teodor Celakoski iz udruge „Pravo na grad“, politički analitičar Nenad Zakošek, pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić i bivši glasnogovornik ZG Holdinga Dušan Viro.

„Govoriti o Milanu Bandiću, a ne spominjati štetne zamjene zemljišta u Zagrebu, bio bi veliki grijeh. Vrlo je zanimljiva afera iz 2002., famozna Lučićeva ulica. Tada je Zdravko Mamić, da bi formirao parcelu za gradnju svojeg nebodera, od grada Zagreba kupio tu jednu parcelu za 200 eur/m2, da bi 2003. isto to zemljište kupio grad Zagreb za gotovo 1000 eur/m2 kako bi mogao izgraditi Lučićevu ulicu. Možda zvuči nemoguće, ali on je u ovih 12,13 godina oštetio Zagreb za najmanje milijardu kuna“, napominje Tomislav Jelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za „Lice s naslovnice“ o Milanu Bandiću, dogodovštinama zagrebačkog gradonačelnika, njegovom načinu razmišljanja, govoru, radu i ostvarivanju želja građana govorit će i njegova prijateljica Anica Kovač, suradnici i prijatelji Duško Ljuština, Ljubo Bešlić, Ratko Maričić, Mario Vasilj i drugi.

Cijelu priču o usponu Milana Bandića od siromašnog dječaka iz Hercegovine do peterostrukog gradonačelnika Zagreba i kandidata za predsjednika, pogledajte u novom izdanju dokumentarnog serijala 'Lice s naslovnice' u nedjelju, 2. ožujka u 21:50 sati na RTL Televiziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo