VIŠE NE SMIJE U AUSTRIJU / Otkriveno otkud je muškarac uhićen u Bleiburgu: 'Podigao je desnicu iz zezancije'

Image
Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Iako su molili policiju da ga pusti, bilo je uzalud

19.5.2019.
11:40
Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL
VOYO logo

Skup na Lojbaškom polju pored Bleiburga u znak sjećanja na ubijene vojnike postrojbi tzv. NDH protekao je bez većih incidenata, a privedena je tek jedna osoba i to zbog nacističkog pozdrava.

Kako se čini, riječ je o muškarcu upravo iz varaždinskog kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od brojnih autobusa koji su iz Hrvatske krenuli put Bleiburga bio je i onaj u organizaciji Općine Visoko. U njemu su se, osim mještana Visokom, našli i stanovnici Varaždina, Hrašćice, Sračinca te Vinice, doznaje Varaždinski.hr od Damira Laljeka, varaždinskog gradskog vijećnika iz redova HDZ-a.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove godine na komemoraciji sudjelovalo je oko 10 do 15 tisuća osoba. Program je počeo u 11 sati molitvom na mjesnom groblju u Unterloibachu. Nakon molitve krenula je procesija prema Bleiburškom polju, gdje je počela sveta misa u 12 sati. Misu je predvodio krčki biskup Ivica Petanjek. Komemoracija je završila nešto prije 14 sati. Mora se naglasiti da je kompletan događaj održan časno i dostojanstveno bez ikakvih vidljivih nacističkih obilježja ili većih izgreda", naglasio je Laljek.

Kaže da je on, kao vođa puta, posebno upozorio sve putnike da se ne ističu nikakvi nacistički simboli te da se pazi na ponašanje, no izgred se ipak dogodio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan putnik koji je bio s nama je, više iz same zezancije, u Bleiburgu podigao desnu ruku kao znak fašističkog pozdrava i to je bilo dovoljno za austrijsku policiju da ga uhite i privedu. Prije polaska kući, interveniralo se je kod austrijske policije te se molilo da se naš sumještanin pusti kako bi se s nama vratio svojoj obitelji, ali bilo je to uzalud. Od austrijskih policajaca smo dobili obavijest da mi krenemo, a da će naš sudionik koji je uhićen u zatvoru", ispričao je Laljek.

Upozorenje je to, dodaje, svima koji misle ubuduće pohoditi komemoracije u Bleiburgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" S austrijskom policijom nema šale, a kazne za ovakve prekršaje su i do nekoliko tisuća eura", kaže Damir Laljek.

Dobio zabranu ulaska u Austriju

Uhićenom muškaracu  izrečena je zabrana ponovnog ulaska u Austriju, priopćila je policija u Koruškoj u nedjelju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kada iziđe iz pritvora morat će odmah napustiti Austriju“, rekao je za Austrijsku novinsku agenciju APA glasnogovornik Koruške policije Rainer Dionisio. 

 Koruška policija je s oko 450 pripadnika redovnih i specijalnih snaga ove godine intenzivno kontrolirala poštivanje austrijskih zakona na komemoraciji na Lojbaškom polju pored Bleiburga. 

U to spada i kontrola isticanja zabranjenih simbola iz razdoblja nacionalsocijalizma u koje se od ove godine ubraja i znakovlje NDH.

Prošle godine policija je na skupu i oko njega zbog isticanja zabranjenih simbola ili pozdrava uhitila sedmoricu sudionika. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo