suvremeni studij / Pametne tehnologije u Rijeci: studenti će učiti anatomiju s isprintanih 3D modela kostiju

Muke po anatomiji ozbiljno su umanjene na riječkom Medicinskom fakultetu. Njihovi studenti ubuduće će dobiti isprintane kopije ljudske kosti

11.5.2016.
19:55
VOYO logo

Student čipiranu kost prislanja na mobitel, a instalirana aplikacija osmišljena na fakultetu očitava podatke. Može ih prikazati na mobitelu i računalu. Tradicionalnom učenju je odzvonilo, sada će studenti isprintanu 3D kost držati u ruci.

Dosad su učili iz atlasa, ali, kažu, tako je teško stvoriti pravu sliku. Zasad je isprintana ključna kost, a ostatak ruke stiže u listopadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naš cilj je da s početkom akademske godine svaki student dobije svoj skelet. Dakle, da isprintamo, odnosno umnožimo skelente elemente i da student ima svoj skelet”, istaknule je pročelnica Katedre za anatomiju Dragica Bobinac. 

Prava ljudska kost se snimi CT uređajem, podaci se obrade, digitaliziraju i kreće printanje umjetne kosti za učenje. To se događa na printeru vrijednom 2,5l milijuna kuna na Sveučilišnom kampusu. Za ključnu kost treba mu 58 minuta. Čitavo ljudsko tijelo u 3D varijanti trebalo bi biti isprintano do jeseni iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Predložili smo osnivanje knjižnice za kosti gdje će studenti moći dobiti svako svoju kost, što je velika prednost. Ali, isto tako, kada zakasne, vjerujem da će im se naplatit i neka zakasnina”, dodao je Sven Maričić s Tehničkog fakulteta u Rijeci.

Svake godine medicinu upisuje 130 studenata, a anatomiju uče na nekoliko plastičnih skeleta ili na truplima kojih je malo. Puno ruku brzo ih uništava, a teško ih se nabavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Želimo fakultet napraviti najboljim u našem bližem i malo širem okruženju. U kontekstu nastave i istraživanja i u kontekstu struke”, naglasio je dekan Medicinskog fakulteta Tomislav Rukavina. 

Isprintanim kostima za učenje Riječani su napravili ono što nije nitko ni u Hrvatskoj ni u okruženju. Vjeruju kako će njihovo inovativno rješenje primijeniti i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo