TOP 5 DOGAĐANJA OVOGA TJEDNA / Partyji i koncerti koji se ne propuštaju – na 'meniju' su pioniri techna i punka

Naša 'ljetna patrola' ovoga se tjedna seli i u Sloveniju u kojoj nas očekuje novo izdanje Schengenfesta i koncert slavne Patti Smith. Movement Festival u Pirovac dovodi jake igrače techno scene, a sezonu u Vintageu zatvara bivši basist kultnih Queens of the Stone Age.

29.7.2015.
8:58
VOYO logo

Zagrebački klubovi polagano se spremaju na zasluženi ljetni odmor, a Vintage Industrial Bar sezonu zatvara koncertom Nicka Oliverija, tipa koji bi se na pozornici kluba u Savskoj, ako je suditi po ranijim mu ispadima, mogao pojaviti potpuno gol. Šibensko SuperUho došlo je do svojeg drugog izdanja čiji je line-up i više nego dovoljan da zaliječi rane svima koji ne mogu prežaliti Terraneo. I naši susjedi se ovoga tjedna imaju čime pohvaliti pa tako Schengenfest u Vilnicu dovodi niz jakih imena svjetske i regionalne glazbene scene, dok će u ljubljanskim Križankama mitski album „Horses“ u cijelosti izvoditi punk ikona Patti Smith. Partijanerima u ovoj turi nudimo Movement festival u Pirovcu, gdje će plesni podij zapaliti neke od najvažnijih figura u povijesti techna.

SuperUho Festival (3.-5. kolovoza, Šibenik)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se i ove godine održavala glazbena smotra pod nazivom Terraneo Summer Break, pravog nasljednika istoimenog i po mnogima neprežaljenog festivala pronalazimo u drugom izdanju SuperUha, još jednog u nizu projekata neumornog promotora Mate Škugora. Tu se ne radi o festivalu s jednim ili dva jaka imena i gomilom „fillera“, već će na Tvrđavi svetog Mihovila nastupiti neki široj publici manje poznati, ali izuzetno zanimljivi i originalni bendovi. „Prvi među jednakima“ svakako su kultni eksperimentalni sastav Einsturzende Neubauten, predvođen bivšim Caveovim „sidekickom“ Blixom Bargeldom, folk-punkeri Flogging Molly te neuništivi Koja i njegova Disciplin A Kitschme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patti Smith (2. kolovoza, Ljubljana)

U jedan od najljepših koncertnih prostora slovenske prijestolnice, znamenite Križanke, u nedjelju stiže legendarna Patti Smith koja će u društvu preživjelih boema iz nekadašnjeg CBGB-ja, prljave njujorške rupčage u kojoj se prije više od četiri desetljeća rodio punk, u cijelosti izvesti svoj slavni debitantski album „Horses“, sve do danas nenadmašan hibrid garažnog rocka i poezije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Schengenfest (29. srpnja-1. kolovoza, Vilnica)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako moramo priznati da je Schengenfest, posebno po pitanju line-upa, vidio znatno bolje dane, i ove godine donosi nekoliko nastupa zbog kojih se itekako isplati „potegnuti“ do Vilnice. U prvom redu tu su Rudimental, koji su i na nedavnom INmusicu ostavili daleko najbolji dojam, i kultni revolucionari Asian Dub Foundation, londonska „crossover“ mašina koja uživo zaista "ubija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Movement Croatia (31. srpnja-2. kolovoza, Pirovac)

Barbarellu, poznati pirovački klub na otvorenom, narednih će dana posjetiti neke od ključnih figura u povijesti techna, ponajprije jedan od njegovih „otaca“ Derrick May. Plesnim podijem odjekivat će i zvukovi detroitskog minimal techna Roberta Hooda, kao i oni njemačkog rave pionira Tima Massa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nick Oliveri (30. srpnja, Vintage Industrial Bar)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina zagrebačkih klubova već je otišla na zasluženi ljetni odmor, no ekipa iz Vintagea još se ne da te zadnji dan srpnja dovodi „enfant terriblea“ američkog rocka, bivšeg basista Queens of the Stone Age Nicka Oliverija. Premda je kreativne vrhunce nedvojbeno dosegnuo unutar spomenutog benda, njegova samostalna karijera, kao i brojne suradnje s drugim izvođačima, dovoljan su razlog da izdvojite 50 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo