egzodus glumaca / Pobuna na kulturnoj sceni: oko 50 umjetnika odbilo 'držati jezik za zubima' i napustilo Društvo dramskih umjetnika

Nova vlast i prvi koraci Ministarstva kulture pokrenuli su glasnu lavinu nezadovoljstva na umjetničkoj sceni, a potezi Hrvatskog društva dramskih umjetnika, koje svoje članove poziva da budu kuš, bili su samo dolijevanje ulja na tinjajuću vatru. S druge strane glumac Božidar Alić objavljuje videa u kojima svog maloljetnog sina uči izvikivati 'Za dom spremni', bez zakonskih posljedica.

2.2.2016.
17:52
VOYO logo

Ona da je šutnja zlato, ponekad čini se ne stoji! Upravo šutnja, ovoga puta na relaciji Hrvatskog društva dramskih umjetnika i njegovih članova, navela je pedesetak umjetnika da jednostavno kažu 'dosta'. Tijekom jučerašnjeg dana kulturno klupko se počelo odmotavati, no rijetki su oni koji su o razlogu napuštanja svoje organizacije uopće htjeli progovoriti.

"Društvo je ostalo nijemo. Mobing nad Ninom Violić je zadnji u nizu. Sjetimo se predstave Elementare čestite i zabrane iste, pa zabrana plaka u Gavelli, gdje se Društvo nije oglasilo", naveo je razloge glumac Damir Markovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šuti kulturna vrhuška već dugo na povremeni kulturocid, a tek rijetki pojedinci istupaju glasno. No najnoviji je slučaj ipak pokrenuo lavinu. HDDU-ovo zamjeranje takozvanog ekstremnog svjetonazorskgo i političkog istupanja u javnosti - članovi nisu shvatili. Baš kao ni retoriku novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zbog koje je lavina i krenula.

"Mi smo reagirajući na ove pojave zapravo htjeli ukazati koliko su ekstremizam i prihvaćanje retrogradnih tendencija normalne - da se govori o fašizmu kao o nekoj normalnoj činjenici, da se isključuje antifašizam, da se isključuju i neka osnovna ljudska prava", navodi redatelj Ivica Buljan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih stvarno volio vidjeti to tijelo koje odlučuje je li moje političko istupanje ekstremno ili nije. Za početak, poruka je: ako tako istupate sami ste, pa ja ću radije biti sam. Sam ću biti", naglasio je Markovina.

U Društvu su, malo je reći, zatečeni. Ovaj egzodus glumaca nisu očekivali vodeći se mišlju da poznati hrvatski umjetnici naprosto vole svoje krovno udruženje. No, očito ga ne vole više od vlastitih uvjerenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doveli su nas u stituaciju da branimo ili ne napadamo ministra, a to je na skupštini odlučeno da se HDDU-u neće koristiti u tom smislu niti sredstva njegovih komuniciranja", izjavio je Slavko Juraga, predsjednik HDDU-a.

Upravo je komunikacija pokrenula ovo razilaženje. Jedan Facebook status Nine Violić nakon kojega su joj uslijedile prijetnje smrću, silovanjem i izgonom, bio je dovoljan da podigne glumački revolt. A pogotovo činjenica da je HDDU nije zaštitio - to mnogi ne opraštaju!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako netko prijeti, bilo to na Facebook profilu ili bilo gdje, Društvo treba reagirati, a nije regiralo uopće", ponovila je glumica Ksenija Marinković.

Iz HDDU-a ispisali i Leon Lučev, Filip Nola, Rakan Rushaidat, Urša Raukar, Damir Šaban, Doris Šarić Kukuljica, Lucija Šerbedžija, Kristijan Ugrina, Nina Violić, Krešimir Mikić i brojni drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam zamolio neke članice, neću sada navoditi imena, ali zamolio sam ih da one napišu pismo i da ja proslijedim medijima, no umjesto tog pisma podrške solidarnosti došlo je pismo u kojem reagiraju na iskrivljenu sliku koju su plasirali portali kontrolirani od nekih kolega. Svi koji smo u ovome znamo o kome se radi", optužuje Juraga. 

Ti isti portali ovih dana bave se još jednim glumcem. Božidara Alića i snimku u kojem njegov sin izvikuje ustaški pozdrav 'Za dom spremni' žestoko je osudila i dječja pravobraniteljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za komentar Alić nije bio raspoložen, no svekolika javnost itekako jest. To su dokazali jučer 'prosvjedom izdajnika' pred Banskim dvorima. Svemu tome prethodila je i jedna himna iza koje stoji poznata spisateljica i aktivistkinja Mima Simić.

Upravo je sve ovo demokracija jer čini se da smo tek u 21. stoljeću shvatili ono što su nas učili godinama - pravo na mišljenje. Možda je teatar izašao van kazališta, no glumci su ovime samo pokazali što znači građanska samosvijest! Ona ista koja u svijetu već dugi niz godina - uspješno živi i djeluje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo