PAD CARIGRADA / Povijesni spektakl u stilu holivudskih hitova na RTL Televiziji!

Image
Foto: RTL

Od 2. prosinca budite uz RTL Televiziju jer vas vodimo u 560 godina daleku prošlost. Epski pogled na povijesnu bitku za Carigrad donosi turska mini-serija "Pad Carigrada", koja će se emitirati od ponedjeljka do četvrtka u 21 sat!

29.11.2013.
14:02
RTL
VOYO logo

RTL Televizija od 2. prosinca na male ekrane donosi novi hit turske filmske produkcije, epsku mini-seriju 'Pad Carigrada', koja je u formi dugometražnog filma postala najskuplji i najgledaniji domaći projekt u turskoj kinematografiji!

Veličanstvena opsada i konačan pad Carigrada 1453. snimljen je najnovijom holivudskom tehnikom pod palicom nagrađivanog i hvaljenog redatelja Faruka Askoya, a glavne uloge tumače talentirani glumci Devrim Evin i Ibrahim Celikkol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Visoko budžetna mini-serija "Pad Carigrada" priča je o podvigu osmanske vojske i sultana Mehmeta II. tijekom njegovog osvajanja Carigrada u 15. stoljeću. Nakon smrti svoga oca, sultana Murata II., princ Mehmet (Devrim Evin) 1451. ponovno dobiva priliku sjesti na tron i postati vođom osmanskog naroda. Kako bi ostvario svoju najveću želju i osvojio Carigrad, glavno sjedište Bizantskog carstva kojim je vladao Konstantin XI., 20-godišnji Mehmet II. se itekako dobro pripremio. Sklopio je primirje sa svim državnim neprijateljima, uključujući i papu, Mađarima i Mlečanima, te u samo godinu dana stvorio mornaricu od 100 velikih brodova na Galipolju.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Sljedeću je godinu njegova vojska osvajala teritorije i bila sve bliža Carigradu. Međutim, Mehmeta je još uvijek brinulo kako će srušiti iznimno visoke zidine koje okružuju Carigrad jer njegova vojska nije imala raspoloživ arsenal. Stoga je sultan odlučio zatražiti pomoć od najpoznatijeg stručnjaka za izgradnju topova, Urbana, koji je u Edirne stigao sa svojom posvojenom kćerkom Erom (Dilek Serbest), u koju se uskoro zaljubio Mehmetov najbolji ratnik, Ulubatli Hasan (Ibrahim Celikkol). Čuvari Carigrada su 2. travnja 1453. doživjeli napad sultana Mehmeta II i njegove nevjerojatno hrabre vojske. Opsada Carigrada trajala je 53 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Ponukan uspjesima velikih holivudskih blockbustera, poput "300", "Troja" i "Kraljevstvo nebesko"  te svjetskom popularnosti serije "Sulejman Veličanstveni", poznati turski producent, redatelj i scenarist Faruk Askoy želio je snimiti film kojim će uveličati jedan od najvažnijih događaja turske povijesti. Nakon dvije godine pre-produkcijske faze i prikupljanja budžeta u iznosu od 17 milijuna dolara, te godinu dana snimanja na izvornim lokacijama diljem Turske s glavnim glumcima i preko 1500 statista, Askoyu je uspjelo stvoriti najskuplji, najgledaniji i najviše komentiran projekt današnjice.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

"Pad Carigrada" je svoju dugo očekivanu premijeru imao 16. veljače prošle godine u 14:53 sati u čak 850 kino dvorana diljem Turske. Ovaj epski film je u prvom tjednu prikazivanja pogledalo preko 2,5 milijuna Turaka, a samo 2 mjeseca kasnije postao je najgledaniji turski film u kinima (rekordnih 6,5 milijuna gledatelja). Producent Askoy je očekivao da će, s obzirom na povijesnu tematiku, "Pad Carigrada" podići mnogo prašine  i kontroverzi (ponajviše u neprijateljskoj Grčkoj), no iznenadio ga je nevjerojatno velik odjek gledatelja u Americi, Japanu i nekim europskim državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Uloga sultana Osvajača Mehmeta II. pripala je mladom glumcu Devrimu Evinu koji prije „Pada Carigrada“ nije igrao glavne uloge. Diplomirao je glumu na državnom sveučilištu Hacettepe, a još od 2003. glumi u kazalištu, dok je u televizijskim serijama imao samo male, ne tako važne uloge. Njegov kolega, Ibrahim Celikkol, koji tumači ratnika Ulubatlija Hasana, već je poznat obožavateljima turskih sapunica koji su njegove izvedbe mogli vidjeti u serijama „Iffet“ i „Milost“. Njegovu najveću ljubav, Eru, tumači mlada glumica Dilek Serbest (Derin iz „Gumuš“), Konstanitna XI. glumi Recep Aktug.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Od sljedećeg ponedjeljka budite uz RTL Televiziju jer vas vodimo u 560 godina daleku prošlost. Epski pogled na povijesnu bitku za Carigrad donosi turska mini-serija "Pad Carigrada", koja će se emitirati od ponedjeljka do četvrtka u 21 sat!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo