ODLAZAK KLAVIJATURISTA FLOYDA / Preminuo Richard Wright

Image

Richard Wright, klavijaturist i osnivač Pink Floyda, u 66. je godini izgubio bitku s opakom bolešću i otišao za svojim prijateljem Sydom Barrettom.

16.9.2008.
10:34
VOYO logo

Richard Wright, klavijaturist i osnivač Pink Floyda, preminuo je u ponedjeljak od karcinoma u 66. godini života.

Zajedno s pokojnim Sydom Barrettom, Rogerom Watersom i Nickom Masonom, Wright 1964. godine osniva Pink Floyd koji nakon eksperimentiranja s LSD-jem mijenjaju svoj zvuk i postaju predvodnici britanske psihodelične scene. Nakon debija "The Piper At the Gates Of Dawn", dosadašnji lider Barrett gubi razum i napušta grupu pa svi članovi benda počinju pisati pjesme. Iako je većinski skladatelj postao Roger Waters, Rick je zaslužan za neke od najboljih trenutaka albuma "The Dark Side Of the Moon", "Wish You Were Here" i "The Wall" koji se danas smatraju istinskim rock klasicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednom trenutku napušta bend, ali se vraća sredinom 80-ih nakon Watersovog odlaska i sudjeluje na svim kasnijim albumima. Posljednjih nekoliko godina često je nastupao u pratećem bendu Davea Gilmoura, svog kolege iz Floyda.

"Wright je bio podcijenjena i zanemarena snaga Pink Floyda. Talentiran glazbenik i skladatelj te, što je možda i važnije, prekrasan čovjek. Izgubio sam jednog od svojih najboljih prijatelja", izjavio je vidno potreseni Gilmour. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo