bježali od vatre i dima / Prošla su tri mjeseca od tragedije u Platu: Za niz propusta odgovarat će više ljudi!

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/Marijan Sušenj/Marko LukunićPixsell

Djelatnici HEP-a nisu se vratili na posao, hidroelektrana još uvijek ne radi redovno, a najavljena je gradnja spomenika smrtno stradalima

10.4.2019.
10:42
Hrvoje Jelavić/Marijan Sušenj/Marko LukunićPixsell
VOYO logo

Danas su točno tri mjeseca otkako su živote na svom radnom mjestu, u hidroelektrani Dubrovnik u Platu, izgubili djelatnici Davor Pozniak, Mato Maškarić i Ivica Zvrko.

Djelatnici HEP-a nisu se vratili na posao, hidroelektrana još uvijek ne radi redovno, a najavljena je gradnja spomenika smrtno stradalima koji su bježeći od dima i vatre skočili u odvodni kanal u kojem su izgubili svoje živote, piše Dubrovački dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su mnogi strahovali kako bi priča oko tragedije u hidroelektrani u Platu mogla podsjetiti na onu na Kornatima, izgleda kako to ipak neće biti slučaj. Kako je Dubrovački dnevnik već pisao, izuzet je ogroman dio dokumentacije, policija i DORH vrijedno rade na slučaju. Iako će se službena verzija događaja tek dati od strane nadležnih i iako je o tome još uvijek prilično rano govoriti, dobro upućeni u problematiku smatraju kako bi sasvim sigurno mogle biti podignute optužnice protiv više osoba. No, to će svakako procijeniti DORH.

Rekonstrukcija se radila bez građevinske dozvole

Kako je Dubrovački dnevnik prvi pisao, a što su potvrdili dobro upućeni izvori, temeljni problem leži u tome što za projekt rekonstrukcije HE Dubrovnik nije ishođena građevinska dozvola. Sam projekt adaptacije hidroelektrane iz 2015. godine, prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, postoji, izrada projekta je uredno plaćena, no sam dokument nikada nije formaliziran jer se nije išlo u proceduru ishođenja građevinske dozvole. U prijevodu, radovi su se radili po projektu, ali bez potrebne građevinske dozvole. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to kako je protupožarni projekt sastavni dio građevinske dozvole, postavlja se pitanje je li on postojao, a čak i ako jest, također nije formaliziran, što otvara nova pitanja vezano uz tragični događaj koji se dogodio.

Već utvrđene nepravilnosti

Dubrovački dnevnik također je prvi pisao kako je Inspektorat rada utvrdio nepravilnosti u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu, a prema DORH-u su krajem siječnja upućene kaznene prijave. Nepravilnosti se, prije svega, odnose na materijal koji je ugrađen u strop i koji je lako zapaljiv. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nalazu inspekcije, a kako je tada pisao Dubrovački dnevnik, utvrđeno je kako je poslodavac ugradio 'valoviti poliester u roli'. U izjavi o svojstvima materijala stoji kako je riječ o zapaljivom i lako zapaljivom materijalu koji se kao takav nije mogao nalaziti u postrojenju. Inspekcija je u svom nalazu naglasila kako su time prekršene odredbe Zakona o zaštiti na radu te kako, slijedom toga, HEP nije osigurao to da su radna mjesta njihovih zaposlenika u svakom trenutku sigurna. Također, prema nalazu inspekcije, nije se osiguralo da se hidroelektrana koristi u skladu s pravilima zaštite na radu i propisima. Osim toga, inspekcija navodi kako se ugradnjom navedenog materijala ugrozio život radnika te njihovo zdravlje. 

Radove na ovom projektu je izvodila tvrtka Spegra inženjering iz Splita, a projektant je bila tvrtka Apsida inženjering. Radove je naručio HEP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Famozna rupa koja nije sanirana

Iako do službene verzije događaja vrijedi pričekati zaključak DORH-a, požar je, prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, krenuo od mjesta na kojem su priključeni kabeli koji se ne odnose na proizvodnju električne energije nego na videonadzor, klima uređaje i slično. Navedeno povlači pitanje koliko se ažurno vodila evidencija o novim kabelima koji su spojeni te jesu li isti redovito održavani u svrhu njihove protupožarne zaštite. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz više povjerljivih, dobro upućenih izvora Dubrovački dnevnik je doznao kako se u zidu gdje je izbio požar nalazila i rupa koja nije sanirana. Prema neslužbenim informacijama, vatra je kroz tu rupu zahvatila strop od lako zapaljivog materijala što je stvorilo ogromne probleme. Već se naveliko govorilo kako požar nije imao velike razmjere, no kako je temeljni problem predstavljao crni gusti dim zbog kojeg su se djelatnici koji su se zatekli u postrojenju teško orijentirali, a trojica poginulih radnika su, bježeći od dima, silazili sve niže u postrojenje da bi naposljetku bili primorani skočiti u odvodni kanal u kojem su izgubili svoje živote. Navodno su se na mjestima u postrojenju gdje su nekoć bile metalne ploče nalazile rešetke kroz koje se dim brže širio postrojenjem zbog čega su djelatnici bili primorani bježati. No, do konačne verzije događaja svakako će trebati pričekati službeno priopćenje DORH-a. 

Od HEP-a ni pisma ni razglednice

Od tragedije su prošla četiri mjeseca, a HEP u tom razdoblju nije sazvao niti jednu konferenciju za medije. Očitovali su se tek na samom početku u izjavi za medije kako suosjećaju s obiteljima stradalih, a kasnije su prema medijima uputili floskularno priopćenje kako je sve u hidroelektrani Plat po zakonu i po propisima. Na više konferencija za medije govorili su načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović, ali ne i predstavnici HEP-a koji su nepojavljivanje na jednoj od konferencija za medije opravdali time što su morali prisustvovati sprovodu jednog od stradalih djelatnika.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Događaj je povukao brojna pitanja oko sigurnosti djelatnika koji su radili u hidroelektrani Plat, od toga u kakvim su uvjetima bili evakuacijski prolazi i jesu li postojali, preko toga jesu li brojni zahvati koji su izvršeni u HE Dubrovnik imali građevinsku dozvolu, a kojih je bilo puno, do detalja oko ugradnje stropa koji, po nalazu inspektora, u hidroelektrani nije smio biti. Dubrovački dnevnik uputio je brojna pitanja na koja nije dobio odgovore.

Podsjetimo, požar u hidroelektrani Dubrovnik dogodio se 10. siječnja, a bježeći od vatre i dima trojica djelatnika su izgubila svoje živote. Tijelo Mata Maškarića pronađeno je u odvodnom kanalu, tijelo Ivice Zvrka pronašli su mještani u blizini Cavtata na stijenama, dok se za Davorom Pozniakom tragalo tri dana, nakon čega je pronađen u sporednoj cijevi odvodnog tunela, piše Dubrovački dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo