OGLAS

svjetski, a naše! / Publika u Cannesu ispratila Matanićev 'Zvizdan' gromoglasnim pljeskom

'Zvizdan' je prvi hrvatski igrani dugometražni film uvršten u službeni program Cannesa od hrvatske neovisnosti

17.5.2015.
17:55
VOYO logo

Dugometražni igrani film "Zvizdan" scenarista i redatelja Dalibora Matanića premijerno je prikazan na 68. Filmskom festivalu u Cannesu, u službenom programu Un Certain Regard, gdje ga je publika ispratila gromoglasnim pljeskom.

Svečana premijera održana je u sali Debussy, a ekipu filma je pred projekciju pozdravio umjetnički direktor festivala Thierry Frémaux, priopćilči su iz Hrvatskog audiovizualngo centra (HAVC).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gdje god u svijetu živimo, život je prekratak da bismo ga potrošili na mržnju i netoleranciju. Ovo je naš način da se borimo za ljubav", poručio je Matanić pred projekciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zvizdan" se događa u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem, te prati tri ljubavne priče o zabranjenoj ljubavi. Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, a uz njih u filmu glume i Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, skladatelji su Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, a dizajner zvuka Julij Zornik. Producentica je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film je nastao u produkciji zagrebačke Kinorame, a koproducenti filma su slovenska filmska kuća Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije. Razvoj projekta podržali su Hrvatski audiovizualni centar i program MEDIA, a proizvodnju Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Viba Film Ljubljana, Filmski centar Srbije i europski fond Eurimages. Distributer filma je 2i Film, dok je za međunarodni plasman i prodaju zadužen Cercamon.

"Zvizdan" je prvi hrvatski igrani dugometražni film uvršten u službeni program Cannesa od hrvatske neovisnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žirijem programa Un Certain Regard ove godine predsjeda glumica i redateljica Isabella Rossellini, zajedno s redateljicom Haifom Al-Mansour, redateljicom i glumicom Nadine Labaki, redateljem Panos H. Koutrasom i glumcem Tahar Rahimom.

Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo