Indoeuropski jezici / Romanski jezici svjedoče o važnosti učenja latinskog jezika

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Romanski jezici pripadaju jednoj od najvažnijih jezičnih skupina u svijetu. Naime, romanski su jezici samo jedna od skupina unutar indoeuropske porodice jezika.

14.7.2018.
2:32
Thinkstock
VOYO logo

Prva pomisao koju mnogi automatski vežu uz romanske jezike najčešće je ljepota izgovora kod govornika istih. Razlog tome činjenica je da svi romanski jezici korijen imaju u latinskom jeziku. Preciznije, u vulgarnom latinskom koji se koristio kao govorni jezik u doba antike.

Takav tip latinskog kojim se koristio običan puk govorio se na području današnje Italije, Španjolske, Francuske, ali zahvaljujući prodorima sa Zapada proširio se i na velik dio Balkanskog poluotoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Romanski jezici - povijest širenja romanskih jezika

"Jezici se razvijaju kao živa bića", poznata je izreka kojoj u prilog govore zanimljive povijesne činjenice o nastanku modernih jezika kakve danas poznajemo.
Romanski jezici širili su se pod utjecajem vojske, kolonijalizma, posredstvom trgovine, školstva, pa i paralelno sa širenjem kršćanstva.

Zašto je važno očuvati latinski jezik kao značajan predmet u hrvatskom obrazovnom sustavu?

Danas postoji otprilike 15 različitih romanskih jezika među kojima su najpoznatiji španjolski, talijanski i francuski, a sve ih povezuje gotovo pa istovjetna gramatika, ali i veoma sličan vokabular budući da velik postotak riječi ima isti korijen, neovisno o jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samim time, jasno je kako osoba koja poznaje barem jedan od romanskih jezika ima priliku s lakoćom naučiti i usavršiti još nekoliko jezika iz ove skupine.
Stoga, ako ste jedan od pobornika mišljenja kako je latinski jezik beskoristan predmet u hrvatskom školskom sustavu, promislite još jednom, jer upravo je latinski osnova na kojoj pojedinac može stvoriti zavidne jezične kompetencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo