turnir tek počinje / Sad kad je prošla ta famozna Srbija – vrijeme je za rukomet!

Image
Foto: HRS

Uz dužno poštovanje izborniku Jovici Cvetkoviću i njegovim izabranicima, srpska rukometna reprezentacija jednostavno nije na toj razini da bi u ovom trenutku mogla parirati Hrvatskoj

Ivan Blažević

13.1.2018.
13:55
HRS
VOYO logo

Prvo kolo Eura je iza nas, Hrvatska je u prepunoj Spaladium Areni protiv Srbije pokazala da je razina više i na kraju slavila s uvjerljivih plus 10.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekivano, nije to bila neka ljepotica od utakmice, a većim dijelom svog tijeka nije bila ni rezultatski napeta, no objektivno, naši dvoboji sa Srbijom, o kojem god sportu govorili, uvijek su bili i uvijek će biti napuhani van realnih proporcija. Ma ustvari, zaboravite na sport! Kvragu, pa mi se na Srbe naljutimo i kad nam na cirkusu zvanom Eurosong ne dodijele maksimalnih 12 bodova, a isto vrijedi i u obrnutom slučaju.

Uz dužno poštovanje izborniku Jovici Cvetkoviću i njegovim izabranicima, srpska rukometna reprezentacija jednostavno nije na toj razini da bi u ovom trenutku mogla parirati Hrvatskoj, posebice kada igra na domaćim terenu pred vatrenim splitskim navijačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Hrvatima je još uvijek u friškom sjećanju Euro 2012. u Srbiji i poraz u krcatoj beogradskoj Areni pred neprijateljskim navijačima koji su propisno izviždali našu himnu i navijače pa je, sukladno našem mentalitetu, valjalo taj poraz i takav stav njihovih navijača sada i 'osvetiti'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stotine najava, medijskog potpirivanja vatre i zazivanja osvete za srpsko polufinale iz 2012. godine kružilo je Hrvatskom u posljednjih mjesec dana, a na kraju je sve završilo potpunom dominacijom naših rukometaša i spoznajom kako ova utakmica, osim možda za pumpanje ega našeg naroda – i nije bila toliko bitna.

"Šest mjeseci pritisak nam je u glavama i to ne zbog zbog prvenstva, već samo zbog te utakmice sa Srbijom. Znali smo koliko će ovdje biti ljudi i da ćemo igrati pred domaćom publikom koja više od svega želi pobjedu nad njima. Znali smo da će nam doći obitelji, žene, majka i djeca i nikako ih nismo htjeli razočarati“, komentirao je nakon utakmice Igor Karačić i tako priznao da su igrači u takvim i sličnim utakmicama gotovo neizbježno pod nepotrebnim pritiskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jest, bilo je to otvaranje turnira na kojem je uvijek prisutna ta početna nervoza, treba probiti taj led, igrači trebaju osjetiti loptu i zabiti pokoji pogodak te dobiti samopouzdanje, no kad se sve sagleda, koliko je ustvari bila bitna utakmica protiv Srbije?

Izgledno je da će naši susjedi preostale dvije utakmice u skupini izgubiti – Island je jučer pokazao da je kudikamo jači no što se očekivalo ususret turniru, svladavši Šveđane koji se pak smatraju jednima od najužih favorita za sam vrh i borbu za medalje. Realno, Srbija je u ovom trenutku po pitanju rukometa na razini jedne Bjelorusije koja je jučer u svojoj skupini svladala Austriju, a da je Hrvatska primjerice otvarala Euro s Bjelorusijom, svima je jasno kako se o toj utakmici ni približno ne bi pričalo kao eto, o ovoj sa Srbijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao da već igramo finale, sinoćnju su utakmicu za samopromociju iskoristili čak i naša predsjednica i premijer. Bi li se oni pojavili u Spaladium Areni u slučaju da smo Euro otvarali protiv jedne Bjelorusije?

Maknemo li sva 'napuhavanja', iritantne reklame sponzora i općeniti konzumerizam koji je okružio ovaj Euro a posebice prvu utakmicu sa Srbijom, jučerašnji sveukupni dojam u sklopu otvaranja turnira ipak je zaslužio pet zvjezdica. Atmosfera je bila paklena, ne i neprijateljska. Srpska himna je doduše, izviždana, no samo od dijela navijača, a zvižduci koji su se prolamali svaki put kad bi Srbi s loptom došli pred našu obranu uobičajeni su u rukometnom svijetu, pa sa zadovoljstvom možemo ustvrditi kako je jučerašnje otvaranje Eura protiv nezgodnog protivnika prošlo bez ijednog incidenta, što je današnjim izvještajem potvrdila i splitska policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivo Cagalj/Slavko Midzor/PIXSELL
Image
Foto: Ivo Cagalj/Slavko Midzor/PIXSELL

Kakva energija: navijači bodre rukometaše u 1. kolu utakmice EP-a Hrvatska - Srbija

FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Stoga tek sada kad je prošla ta famozna Srbija i naša 'osveta' možemo doista ustvrditi – vrijeme je za rukomet – i koncentrirati se isključivo na igru naše reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snaga kolektiva sinoć je u prvi plan izbacila dva pojedinca – Manuela Štrleka i Luku Stepančića, s naglaskom na potonjeg. Luka je šutirao 6/6 i djelovao je nepogrešivo, Štrlek je kod svake naše oduzete lopte već bio sprintao preko centra, a i sinoć se na otvaranju prvenstva, baš kao i u prijateljskim susretima, ponovno vidjelo da 'otpisani' Vori itekako ima još štošta za ponuditi, ponajviše u obrambenoj fazi.

Uz obrambenog specijalista Gojuna, Vori je bio najzaslužniji što je protok lopte kod Srbije bio usporen te što njihovi najopasniji pojedinci - vanjski igrači - nisu mogli doći do izražaja, već su se redovito zabijali u bedem predvođen našim prekaljenim pivotom i ponovno se vraćali na devet metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Hrvatska - Srbija

FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

Jedini gubitak naše reprezentacije nakon jučerašnje utakmice mogao bi biti Domagoj Duvnjak. Kapetan je sinoć dvije minute prije kraja, kad je već sve bilo riješeno, s bolnim grčem na licu pao na tlo i uhvatio se za list. Srećom, radilo se o listu desne noge, što znači da je lijeva noga i koljeno zbog kojeg je Domagoj sedam mjeseci uoči Eura izbivao s terena – u redu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeći na redu je Island, momčad koja se još nije u potpunosti okrenula pomlađivanju pa je još uvijek na leđima velikim dijelom nose veterani – 33-godišnji vratar Gustavsson jučer je protiv Šveda odigrao vjerojatno jednu od najboljih utakmica karijere i s 14 obrana bio je najzaslužniji za pobjedu, a jedan od nositelja igre bio je i krilni igrač Gudjon Valur Sigurdsson, prekaljeni internacionalac koji se u 39. godini života skrasio u danskom prvoligašu Kopenhagenu.

Image
Foto: Monika Skolimowska/DPA/PIXSELL
Image
Foto: Monika Skolimowska/DPA/PIXSELL

Gustavsson

FOTO: Monika Skolimowska/DPA/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, Islanđani postepeno uvode i nasljednike – Gudmundsson i Gunarsson jasno ukazuju kako Island misli na reprezentativnu budućnost i nastavlja s usponom i munjevitim hvatanjem koraka sa svojim kudikamo uspješnijim skandinavskim susjedima – Dancima i upravo Šveđanima.

Što se tiče našeg dvoboja s Islandom, Izrazito važno biti će nastaviti sa kompaktnom obranom, Island je protiv Švedske pokazao da je u napadu vrlo maštovit, u svakom slučaju maštovitiji i brži od Srbije. Švedska je uza sve pozitivne strane islandske igre jučer očito imala loš dan, izvjesno je da će se raspucati protiv Srbije i zatim puna samopouzdanja doći na noge Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek nije jasno vraća li se Duvnjak za preostale naše utakmice u skupini i to pitanje će itekako utjecati na našu sveukupnu igru i konačan rasplet trilera u Splitu. Cindrić i Karačić jesu kvalitetne zamjene, no kroz 60 minuta s protivnicima iz nešto teže kategorije od one u kojoj je Srbija, jasno je da će Domagoj biti potreban Hrvatskoj.

U drugom krugu će nas svakako čekati Norveška i naravno, Francuska, koja je sinoć u reprizi finala Svjetskog prvenstva gubila veći dio utakmice, da bi na kraju ipak slavila jednim pogotkom razlike, obranivši se od posljednjeg napada Norvežana za remi. Francuzi ko Francuzi – izgledaju pomalo klimavo na početku turnira – no budite uvjereni da će se na kraju boriti za najsjajnija odličja, jer ako su oni specijalisti u nečemu, to je onda tempiranje forme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva prepreka je preskočena, dva boda su upisana, a Spaladium Arena spremna je za nove dvoboje – kudikamo važnije od sinoćnjeg protiv Srbije, makar se u ovom trenutku možda ne čini tako. Dotad možemo samo držati fige da će Duvnjak kao ključni igrač naše reprezentacije biti spreman i da će stari lisac Lino u zgusnutom rasporedu turnira maksimalno iskoristiti treninge sa svojim izabranicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču