OTOCI DALMACIJE / Srednjodalmatinski otoci: ovo su najljepši otoci srednje Dalmacije

Image
Foto: Pixabay

Dalmacija je poznata po mnogim otocima prelijepog zavičaja i posebnih obala, a mi smo za vas izdvojili najljepše i najposjećenije srednjodalmatinske otoke

13.1.2018.
14:36
Pixabay
VOYO logo

Naše Jadransko more i otoci svake godine privlače sve veći broj turista iz cijeloga svijeta. Da bismo vas upoznali sa srednjodalmatinskim otocima, donosimo vam popis i obilježja onih najomiljenijih.

Brač

Jedan od najljepših srednjodalmatinskih otoka je Brač, inače i najveći otok cijele Dalmacije. Površina ovog predivnog otoka iznosi oko 395 kilometara kvadratnih. Zhavljajući njegovoj površini, ujedno je i treći najveći otok Jadranskog mora. Prema posljednjim podacima, Brač ima preko 14 tisuća stanovnika što ga čini vrlo naseljenim otokom. Osim po pješčanim obalama, ovaj je otok poznat po bračkom kamenu koji se koristi za gradnju brojnih znamenitosti i građevina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hvar

Hvar je još jedan srednjodalmatinski otok koji se nalazi ispred istočne obale Jadrana. Nešto je manji otok od Brača, njegova površina iznosi nešto manje od 300 kilometara kvadratnih. Jedan je od naseljenijih otoka u Dalmaciji, a posljednji podaci govore da na Hvaru živi 11 tisuća ljudi.

Šolta

Šolta je otok u srednjoj Dalmaciji, površine 52 kilometra kvadratnog. Geografski pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ovaj otok najpoznatiji je po najvišem vrhu - Veloj straži koja se nalazi na nevjerojatnoj visini od 237 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vis

Još jedan otok u srednjoj Dalmacije, prepoznat od strane turista diljem svijeta. Vis je idealni odabir za sve one koji obožavaju manje otoke i odmor na divljim plažama. Njegova površina iznosi 89,721 kilometara kvadratnih, dok je broj stanovika otoka nešto manji od četiri tisuće. Na Visu postoji mnogo povijesnih znamenitosti, a neke od njih su Zelena špilja, Kraljičina špilja, Modra špilja, Titova špilja te obnovljeni spomenik za mornare koji su poginuli u bitci kod Visa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo