Međunarodni dan obiteji / Svatko ima svoju obitelj, bez obzira odgovara li ona definiciji u udžbeniku ili ne

Image
Foto: Screenshot/Twitter, Screenshot/Facebook

Sami određujete svoju obitelj....

15.5.2020.
13:43
Screenshot/Twitter, Screenshot/Facebook
VOYO logo

Ujedinjeni narodi proglasili su 15. svibnjaMeđunarodnim danom obitelji i to još 1993. Prvi put je taj dan obilježen na današnji datum 1994. godine pod sloganom “Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece”.

Cilj ovog Međunarodnog dana je da naglasi važnost obitelji kao osnovnog elementa svakog društva, tj. da se potakne djelovanje društva u korist obitelji i da se pruži podrška uvažavanja obiteljskog života, tradicija i običaja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nesigurnost u domu /

Kako pomoći žrtvama obiteljskog nasilja u karanteni: 'Zlostavljanje ne prestaje u doba pandemije'

Image
Nesigurnost u domu /

Kako pomoći žrtvama obiteljskog nasilja u karanteni: 'Zlostavljanje ne prestaje u doba pandemije'

Što je to obitelj?

: "Obitelj je institucija koja čuva ljudske vrijednosti, kulturalni i povijesni kontinuitet generacija, faktor je stabilnosti i razvoja", stoji u mnogim udžbenicima u Republici Hrvatskoj.

2. definicija:  "Obitelj je institucija koja se obično sastoji od jednog ili dva roditelja i njihove djece. Obitelj mogu sačinjavati i članovi koji nisu nužno u krvnom srodstvu, primjerice prilikom usvajanja djece. U obitelj pripadaju: roditelji, djeca, unuci, djedovi i bake, tj. svi koji su rođeni u obitelji i svi koji su postali članovi obitelji preko sklapanja braka. Muškarac i žena s jednim djetetom ili više djece predstavljaju tzv. nuklearnu obitelj, koja se često ugrađuje u veće "molekule" tzv. proširene obitelji", piše na svima poznatoj Wikipediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. definicija: "U dobi kad postanu sposobni za brak, muškarac i žena imaju pravo stupiti u brak i osnovati obitelj, u skladu s domaćim zakonima koji uređuju ostvarenje tog prava", stoji u Ustavu Republike Hrvatske.

4. definicija: "Obitelj je osnovna društvena jedinica zasnovana na zajedničkom životu užeg kruga krvnih srodnika, u kojoj se sjedinjuju biološko-reproduktivne, ekonomske i odgojne funkcije", piše na Wikicitatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja od navedenih definicija je točna? Hoće li vam pomoći ako kažemo da u mnogim udžbenicima postoje, odnosno, navode se čak i vrste obitelji?

Tako, primjerice, imate ''tradicionalnu'' obitelj (obitelj s oba roditelja i dvoje djece s točno određenim spolnim razlikama), imate ''nepotpunu obitelj'' (nedostaje jedan od roditelja), pa tako i ''zapuštenu'' obitelj (ona u kojoj je prisutan bilo kakav oblik zlostavljanja, psihičkog/fizičkog ili seksualnog uznemiravanja i maltretiranja, u kojoj je prisutno vrijeđanje, prostitucija u obitelji, alkoholizam, kozumiranje droga...). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije li malo uvredljivo obitelj bez jednog člana roditelja (koji je možda smrtno, nesrećom,stradao) nazvati ''nepotpunom obitelji''? Nije li malo uvredljivo i ponižavajuće reći da netko živi u ''zapuštenoj obitelji'' s članovima koji maltretiraju bližnje, a istovremeno ti koji svoje članove obitelji ponižavaju govore da istospolne zajednice ni u kakvom ludilu ne mogu biti i nisu obitelj? Nije li malo uvredljivo te iste zajednice žena-žena i/ili muškarac-muškarac nazivati ''partnerima' iako su njihove ''zajednice'' skladnije i uspjevaju u više slučajeva nego zajednice muškarac-žena? 

Brojke ne lažu

Uzmimo za primjer ne tako davnu 2018. godinu. U Hrvatskoj je tada bio sklopljen 19 921 brak, a raskidom je završilo 6125 brakova. Drugim riječima - 31 posto brakova 2018. godine završio je raskidom. Recimo da od tih 30-ak posto propalih brakova 25 posto ima djecu, tisuće djece žive u ''nepotpunim'' i ''zapuštenim'' obiteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, od svih sklopljenih brakova, njih 69 posto neće ''doživjeti'' raskid, ali, po službenim podacima Ministarstva unutarnjih poslova o obiteljskom nasilju objavljenima na stranici sigurnomjesto.hr, možemo vidjeti da kod obiteljskog nasilja na 1 prijavljeni slučaj dolazi 10 neprijavljenih slučajeva. Da ne ulazimo u daljnju računicu, možemo zaključiti  da ''puno previše'' obitelji (po definiciji muškarac+žena=djeca) u Hrvatskoj čini neskladnu, ''zapuštenu'' obitelj.

"Sve žene i muškarci koji se nalaze u situaciji da žele otići iz kruga nasilja, a ne znaju kako, mogu se javiti na Spasi.me, tamo se može naći i broj telefona koji je aktivan, možemo im pružiti pravnu, psihološku i financijsku pomoć i u vidu stanarine i u vidu možda neke organizacije odlaska iz kruga nasilja", rekla je nedavno Jelena Veljača za RTL iako ni to, izgleda, nije dovoljno kad je u Hrvatskoj normalno da u prosjeku na dnevnoj razini  20 žena u obitelji dobije ''batine''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po svim studijama uspješniji su brakovi koji se tako u Hrvatskoj ne smiju zvati - zajednice istospolnih partnera. Kod njih je manji postotak rastava, manji je broj maltretiranja u takvim obiteljima.

Nijedna studija nikad nijedokazala da će dijete biti nesretnije ako je odraslo u zajednici s jednim roditeljem. Niti ako ga je posvojila jedna osoba i odgajala u, da ne kažemo normalnom već, ''zdravom'' okruženju. Niti ako je dijete tragično ostalo u ranijoj dobi bez jednog roditelja. Niti ako...i tako 100 slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključno, još jednom, što je to obitelj?

Ako "može" (a ne bi smjelo ni pod razno) maltretiranje, može i pas u krevetu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sada kada bismo zaključili cijelu stvar definicije obitelji, dodali bismo samo jedno: definicija mora postojati - kako za sve, pa tako i za ovo. Ipak, treba gledati širu sliku iste. Nekome je obitelj samo njegova majka iako ima više od deset članova u zajednici. Nekome su obitelj pas, mačka, papiga... Netko pod obitelj smatra svoje roditelje koji su istog spola i nisu vjenčani/udati. Netko je obitelj sebi samom. I tako dolazimo do zaključne, pete definicije:

5. definicija: Obitelj je tamo gdje se osjećaš sigurno, voljeno i 'kao kod kuće'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo