GODIŠNJA DOBA U HRVATSKOJ / Trajanje godišnjih doba: koliko traju godišnja doba u Hrvatskoj

Image
Foto: Pixabay

Svako godišnje doba na našim prostorima ima drugačiju temperaturu i vremenske uvjete, kao i trajanje

6.1.2018.
11:08
Pixabay
VOYO logo

Godišnja doba najjednostavnije možemo objasniti kao razdoblja u kojima prevladava ista klima, ali različite vremenske promjene.

U Hrvatskoj prevladava umjerena klima koja ima četiri godišnja doba: proleće, ljeto, jesen i zimu. Svako od ovih godišnjih doba ima drugačiju temperaturu i vremenske uvjete, kao i trajanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proljeće službeno počinje 21. ožujka i traje sve do početka ljeta, odnosno 21. lipnja. 21. lipnja kalendarski označava početak ljeta, najtoplijeg godišnjeg doba u godini. Ljeto traje sve do 23. rujna kada i službeno dolazi jesen. Jesenski mjeseci traju do 21. prosinca, odnosno prvog dana zime, ujedno i najhladnijeg godišnjeg doba u Hrvatskoj.

Proljeće je razdoblje u kojem se priroda budi, dani su duži, a temperature sve više. Kao što smo i ranije spomenuli, ljeto je najtoplije godišnje doba i donosi najviše temperature. Osim toga, ljeto je poznato po nešto rijeđim padalinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesen je, upravo suprotno, godišnje doba najpoznatije po obilnim kišama. Temperature postaju sve niže, a dani sve kraći. U zimskim mjesecima dani su najkraći, a temperature najniže. Često se javlja snijeg koji je naizraženiji u kontinentalnom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo