Nema se, ne može se... / U Hrvatskoj zabilježen enorman pad prodanih automobila, u travnju se dogodio potpuni potop

Najnoviji podaci o novoregistriranim automobilima ne iznenađuju

5.5.2020.
15:05
VOYO logo

Koronakriza je pogodila čitav svijet na svim područjima pa tako i automobilsku industriju. U Hrvatskoj je u samo četiri mjeseca zabilježen enorman pad prodanih osobnih vozila, pokazuju podaci Promocije Puls o novoregistriranim automobilima. 

U prva četiri mjeseca ove godine u Hrvatskoj je prodano11.113 automobila. U siječnju  3717, u veljači nešto manje - 3588, u ožujku, kada je koronakriza već počela, 2724, a u travnju samo 1084 automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče automobliskih marki, Volkswagen prednjači po broju prodanih automobila - u četiri mjeseca prodano ih je 1865. Slijedi Škoda s 1674 prodanih automobila, treći  je Renault sa 739 prodanih automobila. Četvrto, peto i šesto mjesto zauzeli su redom Dacia, Hyundai i Kia.

Očekivano, najveći broj prodanih vozila zabilježen je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, zatim u Krapinsko-zagorskoj te u Sisačko-moslavačkoj županiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč teškoj krizi koja je pogodila cijeli svijet, u Hrvatskoj su prodani i jedan Lamborghini, jedan Bentley, te čak 10 vozila marke Tesla.

U odnosu na prošlu godinu zabilježen pad od 47%

(Promocija Puls)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bismo usporedili ove podatke s istim razdobljem prošle godine, vidjeli bismo da je pad novih registracija, a time i prodanih automobila 47 posto. Naime, do 1. svibnja prošle godine prodana su 20.772 automobila  - samo u travnju prodana su 8633 (ovogodišnji travanj dakle bilježi gotovo 90-postotni pad).

Ti rezultati, premda očekivani, definitivno su još jedan udar na državni proračun koji se od prodaje automobila puni osim PDV-om, još i posebnim porezom, odnosno visokim trošarinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najprodavaniji modeli automobila ove godine su Škoda Octavia, Volkswagen Golf i Volkswagen T-Cross. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo