NENASILJE JE ORUŽJE SNAŽNIH! U Rijeci će se Međunarodni dan nenasilja 2. listopada obilježiti okruglim stolom u Vijećnici i sadnjom drva mira

Generalna skupština UN-a 2007. godine ustanovila je obilježavanje Međunarodnog dana kao priliku za „širenje poruke nenasilja“ rezolucijom koja potvrđuje „univerzalnu važnost principa nenasilja”

Međunarodni sustav „Joga u svakodnevnom životu“ inicijator je brojnih mirovnih konferencija posvećenih miru, nenasilju i poruci Mahatme Gandhija, diljem svijeta. Jedno od temeljnih načela joge je „ahimsa“ nenasilje.

Ove godine, Međunarodni dan nenasilja biti će obilježen okruglim stolom i otvorenim dijalogom na temu nenasilja u Gradskoj vijećnici, u zajedničkoj organizaciji veleposlanstava Republike Indije u Hrvatskoj, udruge “Joga u svakodnevnom životu” te Hinduističke vjerske zajednice pod pokroviteljstvom Grada Rijeke.

Okrugli stol na temu “Nenasilje je oružje snažnih” bit će održan u Gradskoj vijećnici 2. listopada 2016. godine s početkom u 11 sati.  Na kraju programa simbolično će biti posađeno drvo mira, lipa, u paku na Delti pokraj Spomenika oslobođenja.

Međunarodni dan nenasilja 2. listopada ujedno je i rođendan Mahatme Gandhija. Generalna skupština UN-a 2007. godine ustanovila je obilježavanje Međunarodnog dana kao priliku za „širenje poruke nenasilja“ rezolucijom koja potvrđuje „univerzalnu važnost principa nenasilja”.  Gandhi je bio prvi čovjek u povijesti koji je proširio princip nenasilja od pojedinca do društvene i političke razine.

U Hrvatskoj „Joga u svakodnevnom životu“ već desetljećima obilježava i podiže svjesnost o miru i nenasilju. 2001. godine u Umagu organizirana je prva molitva za mir, potom 2005. godine mirovna konferencija u Zagrebu.

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske u Umagu je  2010. godine održana jednodnevna konferencija te molitva za Mir povodom obilježavanja Međunarodnog Dana nenasilja, okupivši nekoliko tisuća internacionalnih sudionika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari