bravo za rijeku / U Rijeci plastika i drvo više nisu otpad, od njih će se u ReUse centru stvarati 'čudo toga'!

Image
Foto: Riječanin.rtl.hr

U sklopu EU projekta Forget Heritage u svibnju će se u prizemlju RiHuba otvoriti izložbeno-prodajni prostor riječkog ReUse centra

8.4.2019.
21:10
Riječanin.rtl.hr
VOYO logo

ReUse centar je centar za ponovnu upotrebu, točnije mjesto na kojem se od otpadnih materijala, u prvom redu plastike i drva, dizajniraju, razvijaju i stvaraju novi proizvodi, a osim što je mjesto zajedničkog rada, kroz različite radionice i predavanja postaje mjesto edukacije i prodaje.

ReUse centar trenutno djeluje na dvije lokacije

Riječki ReUse centar vodi Savez udruga Molekula, kojeg je Grad Rijeka kao svog partnera odabrao na javnom natječaju. Centar trenutno djeluje na dvije lokacije: u prostoru bivšeg IVEX-ovog skladišta na Delti nalazi se 90 m2 velika radionica, dok će tzv. show room biti smješten u prizemlju RiHuba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je riječki ReUse centar povezao lokaciju bivšeg skladišta i vinskog podruma na Delti, koji je posljednjih godina postao mjesto rada niza riječkih kulturnjaka i kreativaca, i RiHub u Ulici Ivana Grohovca, novi riječki kulturni centar, koji je zamišljen i kao dom programa s naglaskom na sudjelovanje građana.

Tako je program EU projekta Forget Heritage, usmjerenog na prepoznavanje inovativnih, ponovljivih i održivih modela upravljanja kulturno-povijesnim lokalitetima i njihovom valorizacijom putem pokretanja kulturnih i kreativnih poduzetničkih inicijativa, postao sastavni dio programskog pravca EPK Slatko i slano, u kojem se revitaliziraju napušteni prostori duž toka Rječine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako nam je kazao voditelj ReUse centra Luka Rodela, jedna od glavnih aktivnosti ReUse centra će biti recikliranje plastičnoga i drvenog otpada.

U nabavi sirovine već je ostvarena i suradnja s KD Čistoćom, a na koji način voditi ReUse centar i koji smjer razvoja odabrati Rodela je nastojao dobiti odgovore tijekom šestomjesečne edukacije u ljubljanskom Centru ponovne uporabe, a u sklopu jednog drugog EU projekta, Erasmusa za mlade poduzetnike. Dok je za plastiku zadužena Tanja Blašković, novi život drvenom otpadu daje Marin Šuljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja je stvaranje novih proizvoda

Cilj recikliranja plastičnog otpada u ReUse centru neće biti koncipiran kao čisto prerađivanje otpada i stvaranja nove sirovine. Ideja je stvaranje novih proizvoda koji imaju praktičnu svrhu, bilo u kućanstvu, obrtu ili tvornici te prolongiranje upotrebne vrijednosti same sirovine. Primjerice, fokus neće biti na proizvodnji jednokratnih uporabnih predmeta od plastike, već je fokus na predmetima koji imaju višegodišnju uporabnu vrijednost, javlja portal Riječanin.

S tim ciljem, u sklopu EU projekta Forget Heritage,  Grad Rijeka je za ReUse centar nabavio opremu u ukupnoj vrijednosti od 79 tisuća kuna, kao i osigurao financijska sredstva za pomoć u radu i razvoju centra za ponovnu upotrebu u visini od 180 tisuća kuna, osiguravajući na taj čin i zapošljavanje jedne osobe tijekom tri godine i provedbu radionica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točnije, s ovih gotovo 80 tisuća kuna nabavljeni su dijelovi za alate i strojeve u procesu recikliranja plastike, koji su potom sklopljeni na temelju open source projekta Precious Plastic.

Po uputama koje nudi ovaj nizozemski projekt, strojeve je napravio Damir Stanić, inače zaposlenik brodogradilišta 3. maj. Precious Plastic je ujedno i online platforma za razmjenu iskustva, koja potiče na zajedničko istraživanje i poboljšavanje tehnologije reciklaže plastike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, projekt ReUse centra ne uključuje samo izrađivanje namještaja i elemenata od drvenog otpada te izrađivanje manjih svakodnevnih predmeta od plastičnog otpada, već i istraživačko-umjetnički element kroz sagledavanje plastike kao materijala pogodnog za ponovnu uporabu kao građevinski materijal ili tekstil.

Edukacija u ReUse centru

Osim istraživačkog, rad ReUse centra podrazumijeva i edukaciju, između ostaloga i iz područja klimatskih promjena i izazova koje predstavlja. Predavanja u riječkim srednjim školama će započeti tijekom travnja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče edukacijskog dijela projekta, pored radionica u srednjim školama, planira se i edukativna predstava.

Naime, bivši i sadašnji studenti glume na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti (Anja Sabol, Sendi Bakotić i Vanda Velagić, a u suradnji s riječkom umjetnicom Tanjom Blašković) osmišljavaju predstavu „Plastic Fantastic“ za djecu od 6 do 10 godina. Nakon odgledane predstave, održala bi se i radionica na kojoj bi djeca imali priliku izrađivati jednostavne predmete od plastike. Ideja je da, dobije li predstava i očekivanu financijsku podršku, pretvori u svojevrsnu putujuću predstavu za sve osnovnoškolce u Primorsko-goranskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim ovih radionica, izvan projekta Forget Heritage, pripremaju se i radionice u suradnji s udrugom Roum, odnosno s romskom zajednicom, kojoj će se tijekom tri radionice također predstaviti reciklaža otpadnog materijala.

Prvi proizvodi

Iako u probnom radu, ReUse centar je već isporučio prve proizvode. Osim što su napravili stolove za potrebu radionice, u suradnji sa studijem USE, kojeg čine Marin Šuljić i Karlo Babić, izrađen je vertikalni vrt za malo dvorište RiHuba, povezano zapadnim ulazom s ugostiteljskim objektom, koji se sada namjerava proširiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu istraživačkog dijela projekta, namjerava se dalje razviti projekt „Urbani separe – Kružna“. U sklopu tog projekta protekle su godine uz podršku Riječkog programa lokalnog partnerstva u prostor Kružne ulice postavljene sjedalice od paleta i posude za biljke, a zainteresirani građani mogli su ujedno naučiti kako izrađivati te predmete. Nastavkom projekta nastojat će se na projektni, promišljen način osmisliti cjelovito uređenje Kružne ulice u suradnji sa studentima dizajna i krajobrazne arhitekture.

ReUse centar dio je projekta „Forget Heritage“, kojeg provodi s nizom partnera iz europskih zemalja. Ukupna vrijednost projekta je 2,3 milijuna eura, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a u okviru programa INTERREG Središnja Europa, osigurano 85% sredstava. Više se može doznati putem Facebook stranica EU projekta Forget Heritage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo